ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2009  > listopad  > Ocenění

Medaile Vojtěcha Náprstka

Čestnou medaili Vojtěcha Náprstka za popularizaci vědy převzali 13. října 2009 dlouholetá redaktorka Akademického bulletinu Sylva Daníčková, autorka a moderátorka pořadu Českého rozhlasu Meteor Jindra Jarošová a úspěšný popula­rizá­tor Michael Londesborough z Ústavu anorganické chemie AV ČR, v. v. i.

Medaile Vojtěcha Náprstka
© Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Prom. hist. Sylva Daníčková je herečka, překladatelka a redaktorka. Velmi známou se stala jako konferenciérka na světové výstavě Expo 58, kde uváděla pořady Laterny magiky. Pro Akademický bulletin vytvořila desítky článků a rozhovorů s českými vědci. Její rukopis je příznačný snahou dopátrat se a pojmenovat krásno v jakékoli lidské činnosti, obdivem a pokorou k umění ducha. Mimořádnou pečlivostí při přípravě, studiem podkladů i respektem k dotazovaným osobnostem srozumitelně zprostředkovává čtenářům vědecké objevy a postupy. Na prosincovém Akademickém sněmu se představí nová kniha Skrytá poselství vědy ­– soubor 36 vybraných „vědeckých portrétů“, které byly publikovány v AB v uplynulých deseti letech.
Doktorka Jindra Jarošová je absolventkou Filozofické fakulty UK. Pracovala jako historička v Malé pevnosti Terezín a v redakci Zdravotnických novin. Od roku 1982 působí v Českém rozhlase 2 v redakci pořadu Meteor. Kromě rozhlasových pořadů autorsky připravila rozhlasové hry (Snílek, Přísahám), publikovala historické knihy (Knihy svěcenců) a úspěšné tituly literatury faktu (Via lucis, Svatí kacíři). Za ní získala Cenu Miroslava Ivanova za literaturu faktu. Pořady dr. Jarošové jsou zpracovány profesionálně, kvalitně a přístupně i laikům. Zprostředkovávají nejnovější poznatky přírodních i společenských věd zejména ve vztahu člověk a krajina.
Britský vědec dr. Michael Londesborough pracuje v Ústavu anorganické chemie Akademie věd ČR. Posledních pět let zkoumá borany, karborany a metallakarborany. Třikrát vyhrál cenu pro české/slovenské mladé anorganické chemiky, spolupracuje na vzdělávacích projektech s Britskou radou v Praze, na popularizačních projektech Akademie věd ČR nebo České televize. Zaměřuje se na zpřístupňování vědy veřejnosti, vyučování mladých lidí a vytváření vztahů mezi mladými vědci ve Velké Británii a Česku. Má vynikající dar řeči a neúnavnou chuť vysvětlovat přírodní zákony. Je spoluautorem a moderátorem pořadu PORT.

red