ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Letní škola astronomie v Ondřejově

Druhý ročník mezinárodní letní školy An ESO/OPTICON/IAU summer school on modern instruments, their science case, and practical data reduction, tentokrát pod názvem Two weeks of science in Ondřejov, se uskutečnil od 11. do 21. září 2016 v Ondřejově. Doprovázely jej workshopy o exoplanetách a využití Perkova dalekohledu. Mladí astronomové se dozvěděli nejen o směřování astronomického výzkumu, ale i o současných výsledcích Astronomického ústavu AV ČR (ASÚ).

20_1.jpg
Foto: Archiv ASÚ AV ČR
Účastníci letní školy v Ondřejově

Letní školu (viz http://2mworkshop.asu.cas.cz/index.html) zastřešovaly tři akce zaměřené na prezentaci výzkumu ASÚ a vzdělávání studentů astronomie. První z nich se zúčastnilo 12 studentů z Česka, Řecka, Slovenska a Německa. Vytvořili tříčlenné projektové skupiny – každá měla bakalářského, magisterského a doktorandského studenta. Vedli je zkušení tutoři z ASÚ: dr. Tereza Klocová, dr. Grigoris Maravelias, dr. Rhys Taylor a dr. Anthony Herve. Po úvodní přednášce ředitele ASÚ prof. Vladimíra Karase následovaly referáty o moderních observatořích, jak získat pozorovací čas na velké observatoři (dr. Petr Kabáth) a nejnovějších pozorovacích metodách (dr. Michaela Kraus). Druhý blok začal představením programovacího jazyka Python (dr. G. Maravelias), a pokračoval přednáškami o nejnovějších astronomických tématech, která badatelé z ondřejovského pracoviště řeší (astrofyzika hvězd, exoplanety, černé díry, asteroidy, vývoj a stavba galaxií a sluneční fyzika – dr. Michal Švanda, dr. Soňa Ehlerová, prof. V. Karas, dr. Petr Pravec, dr. M. Kraus, dr. P. Kabáth). Následovala práce na projektech ­týkajících se zpracování dat z Perkova ondřejovského dalekohledu, ESO observatoří či radioteleskopu v observatoři Arecibo (USA); výsledky studenti prezentovali 17. září na „minikonferenci“.

Po dni odpočinku následoval workshop o exoplanetách, jehož se zúčastnili kolegové z Německého střediska pro letectví a kosmonautiku v Berlíně (DLR), Rakouské akademie věd v Grazu, Evropské jižní observatoře v Garchingu (ESO), Astronomického institutu SAV v Bratislavě a Duryňské zemské observatoře v Tautenburgu, kde se nachází dvojče Perkova dalekohledu, teleskop Alfreda Jensche. Účastníci se seznámili s nejnovějšími výsledky z výzkumu atmosfér exoplanet; podnětný příspěvek představil například Elyar Sedaghati (ESO/DLR), který hovořil o detekci změn v atmosféře tranzitující exoplanety WASP-19b. Druhá část patřila programům na detekci a potvrzování kandidátů na exoplanety pomocí spektroskopie s dvoumetrovými dalekohledy. Ředitel Artie Hatzes představil dlouholetý úspěšný program Tautenburské observatoře. Na závěr se diskutovalo o společném programu pozorování exoplanet ondřejovské observatoře a observatoře Tautenburg.

Dva intenzivní týdny astronomie v Ondřejově zakončil workshop o budoucnosti Perkova ondřejovského dalekohledu, jehož se zúčastnili i jeho uživatelé. Přednášející z ASÚ, Masarykovy univerzity a Univerzity Karlovy doplnili kolegové z Tautenburgu zastoupení prof. Artiem Hatzesem a dr. Eike Guentherem, kteří prezentovali své zkušenosti s provozem dvoumetrového dalekohledu Alfreda Jensche. Ondřejovský dalekohled se využívá k mnoha projektům od pulzujících hvězd až po exoplanety a výsledky obstojí i v mezinárodním srovnání. Jedinečná mezinárodní akce ukázala, že Perkův dalekohled má své místo i v éře moderních velkých observatoří a že kromě špičkové vědy může sloužit rovněž ke vzdělávání studentů. Akci zaštítila ministryně školství dr. Kateřina Valachová a finančně ji podpořila Kancelář AV ČR v rámci dotace pro mladé zahraniční výzkumné pracovníky.

PETR KABÁTH,
Astronomický ústav AV ČR, v. v. i.