ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2015  > září  > Úvodník

Slovo šéfredaktorky

                                           Vážení čtenáři,

04_1.jpg

máme za sebou extrémně horké léto, a to jak meteorologicky, tak geopoliticky. Zatímco půdě i tokům na většině území Evropy v letošním suchu zoufale chybí vodní vlny, valí se starým kontinentem vlna lidská, na niž nejsou odpovědná místa schopna adekvátně reagovat. Naprostá nepřipravenost takovou situaci řešit pochopitelně způsobuje nejen obavy, ale také záporné emoce vůči obrovskému počtu migrantů. V Česku pak vyvolala další vlnu emocí i výzva Vědci proti strachu a nenávisti, která se zrodila kolem Přírodovědecké fakulty UK a přidala se k ní celá řada osobností. Aktuálně jsme o obsahu výzvy informovali na webových stránkách Akademického bulletinu. Na webu jsme během letní „okurkové“ sezóny zveřejnili přes čtyři desítky dalších aktualit, foto­galerie i některé zvukové záznamy.
V zářijovém čísle máme potěšení uvítat vás titulním obrázkem interferogramu unikátního experimentu, kterým oslavuje patnácté výročí jedna z prvních velkých evropských infrastruktur – laserové pracoviště PALS.
Do září také vstoupili muzikálně ladění pracovníci Akademie úplně novým počinem, když rozezněli průhonický areál Botanického ústavu AV ČR prvním ročníkem multižánrového hudebního festivalu, v němž na třech rozdílných scénách vystoupilo v pětatřiceti „vědeckých“ hudebních uskupeních 300 muzikantů. Navzdory zimě si je přišlo poslechnout pětisethlavé obecenstvo. Mimo nejmuzikálnějšího ředitele byla vyhlášena cena pro nejakademičtější kapelu, kterou získal Ústav přístrojové techniky AV ČR, nejmuzikálnějším pracovištěm se stal pořadatelský Botanický ústav.

MARINA HUŽVÁROVÁ