ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

A-Fest in Park

Protože je dobře známo, že mezi vědci v Akademii působí spousta skvělých muzikantů, z nichž mnozí hrají a zpívají téměř profesionálně, ba často si i vybírali mezi kariérou hudební či vědeckou, zrodila se myšlenka připojit se k oslavám 125. výročí Akademie věd také akademickým „muzicírováním“. Když nápad Josefa Lazara z brněnského Ústavu přístrojové techniky podpořila Akademická rada, nikdo nečekal, že se sejde tolik zájemců, až bude nutno přísně vybírat tak, aby se dal sestavit časově zvládnutelný program. Tím spíš, že pořadatelství nabídl ředitel Botanického ústavu AV ČR Miroslav Vosátka v překrásném prostředí Průhonického zámku a parku. Na Malém zámeckém nádvoří, v Rytířském sále a na Podalpinské louce vystoupilo v neděli 6. září 2015 přes třicet hudebních uskupení. Podmínkou bylo zastoupení minimálně jednoho pracovníka AV ČR.

A-fest_mh_01.jpg A-fest_mh_02.jpg  A-fest_mh_03.jpg A-fest_mh_04.jpg A-fest_mh_05.jpg A-fest_mh_06.jpg A-fest_mh_07.jpg A-fest_mh_08.jpg A-fest_mh_10.jpg A-fest_mh_11.jpg  A-fest_mh_12.jpg A-fest_mh_13.jpg A-fest_mh_14.jpg A-fest_mh_15.jpg A-fest_mh_15.jpg A-fest_mh_15.jpg A-fest_mh_15.jpg  A-fest_mh_15.jpg                                                                                                                                                                              

Fota: Marina Hužvárová, Akademický bulletin


Přes zlomyslnost počasí, kdy se z letních veder zhoupla teplota o dvacet stupňů směrem dolů a ještě fučel ledový vítr, jak je patrno na snímcích, dorazily v neděli do Průhonic tři stovky vystupujících a odhadem pět stovek diváků. Vezmeme-li v úvahu tři nezávislé hudební scény a rozlehlost parku, je nasnadě, že by se v takovém prostoru rozptýlilo daleko víc lidí. Vždyť třeba rockové kapely se daly poslouchat až u kupole v zahradě na Chotobuzi, kde jsme se náhodou sešli s Pavlem Suchanem. Nebýt té zimy, přišlo by bezesporu mnohem více lidí jak z Akademie, tak běžných návštěvníků parku. A mimo poslechu „akademické“ muziky by jim pohodový den zpříjemnily třeba i objevy pár opožděných květů magnólie nebo rododendronů.
Napříč hudebními žánry (od klasiky přes jazz, folk až po tvrdý rock) byl udělena i cena pro nejmuzikálnějšího ředitele akademického ústavu, kterou získal člen redakční rady Akademického bulletinu (gratulujeme), jinak ředitel brněnského Psychologického ústavu AV ČR a zároveň kytarista, zpěvák a textař Marek Blatný. Dále se dostalo ocenění nejakademičtější kapele – ISI-band hrála v kompletní šestičlenné sestavě pracovníků brněnského Ústavu přístrojové techniky). Dva akademické ústavy (Fyzikální a Botanický) byly na festivalu zastoupeny pěti kapelami, ovšem při porovnání velikosti pracovišť si titul nejmuzikálnějšího ústavu odnesli místní botanikové.
Sláva prvnímu ročníku vědeckého muzicírování, už se těším na další A-Fest in Park.
Program a přehled kapel zde.

MARINA HUŽVÁROVÁ

 

11. 9. 2015