Archive of the AB

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Pipich, Mnich Řehoř, Úsvit či Kytice aneb Být botanikem je diagnóza

Cože to je za titulek? To se mohou dozvědět všichni, kdo přijmou pozvání k návštěvě Botanického ústavu AV ČR. Průhonický park je sice mezi veřejností proslulý zejména kvetoucími rododendrony, ale mezi jeho unikáty patří též rozsáhlá sbírka kosatců, které tu mají již stoletou tradici a jinde je v takovém objemu a složení nenajdete (více viz příloha AB 4/1998 pod názvem Průhonice na pokračování aneb Vášeň zvaná Botanická zahrada). Jsou krásné a při čtení jejich názvů i zábavné. A veselí a vtipní byli také ředitelé obou ústavů nesoucích ve svém názvu botaniku při zahájení výstavy Botanické příběhy, svět rostlin – od poznání k využití v Rytířském sále průhonického zámku v podvečer 29. dubna. Miroslav Vosátka i Martin Vagner se předvedli v rolích dokonalých konferenciérů a bavičů, kteří kolem sebe šíří svůj botanicko experimentální entuziazmus. Přizvali nejen zajímavé hudebníky, ale též mladé třeboňské kolegy z Mikrobiologického ústavu AV ČR s jejich originálním divadelním výkladem principů fotosyntézy. A na co mimo vtipných jmen kosatců, úžasné diagnózy zvané botanika, která tu, doufejme, nakazí co nejvíce návštěvníků, nesmím zapomenout? Po deštivém úterku objednali sluníčko, aby dokonale zarámovalo pěší „expedici“ do Chotobuze ke „kolaudaci“ zdejší části výstavy i setkání na zámeckém nádvoří.

Pruhonice_vystava_01.jpg Pruhonice_vystava_01.jpg Pruhonice_vystava_01.jpg Pruhonice_vystava_01.jpg Pruhonice_vystava_01.jpg Pruhonice_vystava_01.jpg Pruhonice_vystava_01.jpg Pruhonice_vystava_01.jpg Pruhonice_vystava_01.jpg Pruhonice_vystava_01.jpg Pruhonice_vystava_01.jpg Pruhonice_vystava_01.jpg Pruhonice_vystava_01.jpg Pruhonice_vystava_01.jpg Pruhonice_vystava_01.jpg Pruhonice_vystava_01.jpg Pruhonice_vystava_01.jpg PRUHONICE_mh_01.jpg PRUHONICE_mh_02.jpg PRUHONICE_mh_02.jpg PRUHONICE_mh_02.jpg PRUHONICE_mh_02.jpg PRUHONICE_mh_02.jpg PRUHONICE_mh_02.jpg PRUHONICE_mh_02.jpg PRUHONICE_mh_02.jpg PRUHONICE_mh_02.jpg PRUHONICE_mh_02.jpg                                                                                                                             

Foto: David Püschel, Archiv BÚ AV ČR a Marina Hužvárová, Akademický bulletin


 O rozsáhlé expozici, kterou připravili společně vědci z Botanického ústavu a Ústavu experimentální botaniky AV ČR jako svůj příspěvek slavenému 125. jubileu Akademie věd, jsme informovali v AB 4/2015 .  V květnu výstavu doprovodí přednáška s exkurzí pro středoškoláky (13. 5.) a veřejnost se může těšit na 2. ročník „Vědeckého treku“ s podtitulem Dobrodružná cesta do světa rostlin (30. 5.) a na podzim si zájemci vyzkoušejí badatelství na vlastní kůži během „Vědecké dílny“ v závěrečný den celé výstavy (13. 9.). Výstava v zámku je k vidění denně, expozice v botanické zahradě kromě pondělků.

MARINA HUŽVÁROVÁ

 

Foto: David Püschel, Archiv BÚ AV ČR a Marina Hužvárová, Akademický bulletin

5 May 2015