ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Co vědec, to muzikant aneb Průhonice zněly!

Za laskavé podpory příjemně teplého počasí – po věru chladné, o to ale úspěšnější loňské premiéře – se o první zářijové sobotě sjeli do Průhonic hudbymilovní vědci z různých vědních oblastí Akademie věd a neméně pestrých hudebních žánrů, aby předvedli své umění na festivalu A-Fest in Park. K vědě a hudbě nabízí Průhonický areál, který spravuje Botanický ústav AV ČR, rovněž umění stavitelské, ale také výstavy výtvarného charakteru, aktuálně jsou zde k vidění i snímky Ze soutěže Věda fotogenická.


  znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg                                                                                

Fota: Marina Hužvárová, Akademický bulletin, Jana Smutná a Matěj Hužvár

 
Zopakujme, že festival je určený převážně amatérským hudebním uskupením, v nichž se angažují pracovníci AV ČR. Proklamovaná multižánrovost dává prostor interpretům v celém spektru, od vážné hudby přes bluegrass, jazz až po funky, rock či death metal, s tvorbou vlastní či převzatou. Přestože v akademických ústavech muzicíruje spousta lidí a hudební tělesa veřejně koncertují (například Komorní orchestr Akademie oslaví příští rok 30. výročí), teprve průhonickým A-Festem získali muzikanti i jejich kolegové, přátelé, rodiny či náhodní kolemjdoucí příležitost, ověřit si jejich talent na vlastní uši.
Již při příchodu k zámecké bráně zvěstují postavy ověšené pouzdry na hudební nástroje, že se blížíme ke koncertní scéně, respektive scénám rozmístěným podle akustických a prostorových nároků kapel – od komorního prostředí Rytířského sálu v prvním patře zámku přes malé zámecké nádvoří pro folk, jazz nebo country po trochu vzdálenější neformální Podalpinskou louku s velkým pódiem. Cestou k hlavnímu vchodu do zámku při vítání se s některými loňskými matadory s potěšením konstatujeme, jak krásně hřeje sluníčko a květináče se vzrostlými oleandry spořádaně stojí, aniž by je kácel vítr. Lavice na Malém nádvoří obsazují při celodenním maratonu příznivci kapel Lodníci (ÚPT), FABs.r.o. a Back Side Big Band (ÚI), Deepers a Hazuka (BÚ), Kupodivu (ÚPT), Filtr (ÚOCHB), Anette &Ondre (TC), Osmikráska (BÚ + ÚMG), Mošny a Black Uganda Choir (obě BFÚ) a Çava (ÚFCH JH). Posedět a poslouchat muzikanty se dá i v podloubí u stolků zdejší kavárny.

Tam se setkáváme i s hostitelem hudební soboty, ředitelem BÚ Miroslavem Vosátkou, který mi představuje svou spolupracovnici na evropském projektu, doktorandku Marinu Fuentes z Technické univerzity v Cartageně ve Španělsku. Když ji v rámci projektového mítinku v Athénách letos zjara uslyšel hrát a zpívat, pozval ji na A-Fest – a dobře udělal! Marina při své první návštěvě České republiky doslova rozsvítila Rytířský sál hrou na kytaru, výrazným hlasem i temperamentem; M. Vosátka poté ještě prozradil, že určitou dravost ve svém projevu si Marina nese i z ragby, jehož je aktivní hráčkou. Jen pro zajímavost dodám, že kolébkou ženského ragby ve střední a východní Evropě se v osmdesátých letech minulého století staly nedaleké Říčany. Odtud jsou též Muzikanti z okolí Ondřejova a Říčan a také Říčanský komorní orchestr (oba soubory ASÚ), které v romantickém zámeckém sále rovněž vystoupily. Dále se představil vokální sbor DNA – Dej Nám Akord (BFÚ), již zmíněný Komorní orchestr Akademie (ÚFE) a Tango Jazz Band (FZÚ).

Když jsme se vydali z nádvoří směrem k rockové scéně, otevřel se nám nový pohled na rybník a park. Ze stráně pod zámkem totiž zmizely přerostlé dřeviny zakrývající výhled, místo nich zde budou osázeny níže rostoucí jalovce a také růže. Teď již by asi královská ochranka neměla tak zamotanou hlavu, jako když se tudy ubíral švédský král při své návštěvě Průhonic v roce 2012 (viz http://abicko.avcr.cz). Biologický ústav se přičinil dokonce o pozoruhodný archeologický nález, neboť se při rekonstrukci podzámeckého alpina objevily i stavební pozůstatky.

Na Podalpinské louce se soustřeďují fandové tvrdší muziky, aby si poslechli třeba kapely Jane on TV (BÚ), IAN nebo ISI Band (obě ÚPT), Dye-Jazzed-Eve (BC), Setoplete (FGÚ), Chattopaddaya (ÚOCHB), Sdružení rodičů a přátel RoPy (ÚI), Mangabej (FZÚ), Bixley (PSÚ) nebo v závěru Misfolded (ÚMG), k níž můj syn s překvapením poznamenal: „Jé, tu poslední kapelu jsem viděl nedávno na festivalu.“

Co vědec, to muzikant – dalo by se v sobotu 3. září 2016 volně parafrázovat známé rčení při procházce Průhonickým parkem. Báječné náladě při skvělé muzice poskytla kulisu krásná příroda v romantické scenérii. Přejme vědcům, ať se i v roce příštím A-Fest vydaří, a třeba navíc doplněný o taneční parket.

MARINA HUŽVÁROVÁ

30. 9. 2016