ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Připomínka velké osobnosti naší chemie

Objev chemické látky, ale také štěstěna v podobě shody šťastných okolností, to jsou základní ingredience úspěchu profesora Antonína Holého, geniálního českého chemika, který prožil celý svůj profesní život v Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR (předtím ČSAV) a jehož nedožité 80. narozeniny letos v září pracoviště v pražských Dejvicích připomíná. Látkami, které objevil, se stal nesmrtelným a stále pomáhá milionům lidí na celém světě při léčbě žloutenky typu B, AIDS nebo oparů. A je vcelku nasnadě, že anonymně: vždyť ruku na srdce – napadlo by vás snad zkoumat, kdo stojí za nějakým produktem, který si koupíte v lékárně? Přitom je celý proces výroby léků nesmírně složitý, dlouhodobý a finančně nákladný.

  znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg znamka_holy_animace.jpg                                                                                   

Zdroj: Česká pošta

Fota: Luděk Svoboda, Akademický bulletin

 

Více se o profesoru Holém dočtete na starších stránkách Akademického bulletinu např. v rozhovoru Hlavně, aby měla práce smysl a pomáhala lidem nebo ve vzpomínce viz zde.

Ústav organické chemie a biochemie AV ČR připomíná letošní výročí sympoziem ve své zasedací síni „Antonín Holý memorial konference in medicinal chemistry“ v pondělí 5. září od 9:00 hodin. Kulaté výročí se navíc stalo tou nejlepší příležitostí, jak profesora Holého představit celému světu, a to prostřednictvím jednoho z tradičních a veleúspěšných vývozních artiklů naší země - poštovní známky od výtvarníka Karla Zemana v dvacetikorunové hodnotě, kterou Česká pošta vydává i s příležitostným razítkem. Nová známka s portrétem českého vědce se rozletí do světa od 7. září 2016.
HaM

5. 9. 2016