ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2015  > červen  > Popularizace

Veletrh vědy – věda hrou

veletr_vedy_02.JPG
Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Ústavy Akademie věd ČR, univerzity, muzea a science centra nejen z České republiky představily zábavnou formou každodenní badatelskou nebo popularizační činnost. Na výstavišti v pražských Letňanech uspořádala AV ČR ve dnech 21.–23. května 2015 druhý ročník Veletrhu vědy, jehož stánky, interaktivní exponáty, výstavy vědeckých fotografií, ale i workshopy a přednášky českých a zahraničních odborníků se rozprostíraly na ploše 1700 m2. Veřejnost potěšila například expozice CERN nebo Evropské jižní observatoře, stánky chemických kouzelníků z Vysoké školy chemicko-technologické, roboty a nejnovější trendy ze světa techniky z ČVUT Praze, ukázky izolace vlastní DNA a luminiscence v podání Přírodovědců.cz, molekulární bar, dobrodružné pátrání za pomoci metod forenzní analýzy s Kriminalistickým ústavem Praha atd. V doprovodných programech zaujal například workshop o létání s drony, představení Úžasného divadla fyziky (ÚDiF) nebo mobilní planetárium s filmem o vesmíru a evoluci života. Otázku, zda Jsme sami ve vesmíru? se nakonec pokusil zodpovědět astrofyzik dr. Jiří Grygar z Fyzikálního ústavu AV ČR.

veletr_vedy_02.JPG

V zóně Akademie věd upoutávající na 125 let této instituce připomněl výročí také Akademický bulletin AV ČR, a to prostřednictvím plakátů ke čtvrtstoletí své existence.
 
veletr_vedy_02.JPG

Veletrh vědy, který byl součástí projektu Otevřená věda Střediska společných činností AV ČR, navštívili žáci a studenti s pedagogy, ale také rodiny s dětmi – celkem 8000 zájemců o vědu a výzkum (fotoreportáž viz http://abicko.avcr.cz).
lsd