ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2015  > červen  > Knihy

Svět knihy 2015

svet_knihy_2015_01.JPG
Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
 

V Průmyslovém paláci na Výstavišti v pražských Holešovicích se ve dnech 14. až 17. května 2015 uskutečnil 21. ročník mezinárodního knižního veletrhu a stejnojmenného literárního festivalu. Mezi téměř čtyřmi stovkami vystavovatelů nechybělo Nakladatelství Academia, které připravilo mj. setkání se svými kmenovými autory: profesorem filozofie a dějin přírodních věd Stanislavem Komárkem, překladatelem shakespearovských spisů Martinem Hilským, historiky Josefem a Lýdií Petráňovými či medievistou Františkem Šmahelem.
 

svet_knihy_2015_01.JPG
František Šmahel představil svou knihu Emperor Charles IV and King Charles V of France, která vyšla v Nakladatelství Karolinum.

svet_knihy_2015_01.JPG
Josef a Lýdia Petráňovi, autoři publikace Filozofové dělají revoluci. Filozofická fakulta Univerzity Karlovy během komunisticého experimentu (1948–1968–1989).

Produkce respektovaného „knižního domu“ se v poslední době dočkala mnohých ocenění a nejinak tomu bylo i na Světě knihy. Hlavní Cenu Miroslava Ivanova pro autora do 39 let za nejlepší publikaci z oblasti literatury faktu získala Petra Vokáčová za Příběhy o hrdé pokoře; prémii dále získaly další dva domovské tituly Svět měst Jiřího Hrůzy a Knihy kupovati… Zdeňka Šimečka a Jiřího Trávníčka. Hned dvě ocenění obdržel Ústav pro jazyk český AV ČR. Akademická příručka českého jazyka (kolektiv autorů pod vedením Markéty Pravdové) se umístila na prvním místě v kategorii odborná a populárně-naučná literatura pro dospělé v soutěži Český bestseller – druhé místo získala v kategorii Cena poroty za výkladový slovník v soutěži Slovník roku 2015, kterou pořádá Jednota tlumočníků a překladatelů. Jak uvádí ředitel ÚJČ doc. Karel Oliva, obě ocenění ukazují, že veřejnost má o mateřský jazyk a jeho správné užívání stále velký zájem: „Akademická příručka je vlajkovou lodí našeho ústavu, v loňském roce se jí prodalo téměř 15 000 kusů.“ Úspěšná publikace získala mj. i Cenu Nakladatelství Academia za nejprodávanější knihu za rok 2014 a druhý rok obsazuje žebříčky nejprodávanějších knih. „Základem pro Akademickou příručku českého jazyka byla naše Internetová jazyková příručka. V dnešní době tlaku na pružné získání spolehlivých informací je to nejrozsáhlejší internetový zdroj informací o současné češtině,“ doplňuje M. Pravdová. „Na rozdíl od Pravidel českého pravopisu jsou v ní některé výklady podrobnější a ucelenější, například v oblasti psaní velkých písmen, interpunkce, shody přísudku s podmětem nebo skloňování osobních a zeměpisných jmen. Do příručky jsme také zařadili především jevy, na které se často ptají tazatelé jazykové poradny.“

svet_knihy_2015_01.JPG


Čestným hostem letošního ročníku byl Egypt, který českým čtenářům představil nejen kulturní historii, ale především svou současnost, a to s mottem Poznejte Egypt po dvou revolucích; Egyptská delegace čítala téměř dvacítku spisovatelů a dalších osobností egyptské kultury. Populární knižní festival letos rámovala tři témata. První z nich Literární diaspora a Češi ve světě chtělo upozornit na ty, kteří žijí či žili mimo Českou republiku, a přesto na svou rodnou zemi nezapomněli. Zejména pro rodiče s dětmi nebo učitele s třídními kolektivy připravili organizátoři program Světoví knižní šampioni pro mladé čtenáře, který zahrnul výstavy, autorská čtení, prezentace ilustrátorů i výtvarné dílny v Klubu knižních šampionů či v sále Rosteme s knihou. Třetí téma Fotografie a kniha uvedlo fotografickou publikaci jako součást knižní kultury propojující vizuální a polygrafické umění; bohatý program nabídl setkání s fotografy či knižní a fotografické výstavy.

LUDĚK SVOBODA