ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2015  > červen  > Obálka

Ceny L’Oreál pro ženy ve vědě 2015

Vítězky devátého ročníku stipendijního programu L’Oréal Pro ženy ve vědě vyhlásila 25. května 2015 na galavečeru v prostorách Francouzského velvyslanectví v Praze odborná porota vedená prof. Blankou Říhovou z Mikrobiologického ústavu AV ČR. Významná česká imunoložka přirovnala letošní ročník k napínavému utkání, kdy se v Akademii věd sešlo množství rozličných ženských osobností i vědeckých prací. Ostatně tuto situaci odrážejí i odlišně zaměřené projekty laureátek, z nichž každá je výjimečnou vědkyní. „Ocenila bych všech 16 finalistek, jelikož uspěly v náročné konkurenci a jejich práce byly tematicky pozoruhodné. Věřím proto, že se zúčastní i v příštím roce a budou mít příležitost vyhrát ocenění, které jim dopomůže nejen k dalšímu vědeckému bádání, ale poslouží i jako odměna za vytrvalou práci.“

02_1.jpg
Všechna fota: Archiv L Oreal
Předsedkyně devítičlenné odborné poroty Blanka Říhová

Ocenění převzaly za účasti předsedy AV ČR prof. Jiřího Drahoše a francouzského velvyslance Jean-Pierre Asvazadouriana prof. Eva Matalová z Ústavu živočišné fyziologie a genetiky AV ČR a dr. Eva Schmoranzerová z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

02_2.jpg02_3.jpg
Vítězky letošního ročníku Eva Matalová (vlevo) a Eva Schmoranzerová

V dlouhodobém výzkumu prof. Matalová zjišťuje, jak lze ovlivnit řízení osudu buněk; studuje apoptické molekuly, které hrají roli v rozhodovacích procesech, zda půjde buňka do apoptózy (smrti), nebo bude diferencovaná. Tato oblast je aktuální především pro nádorové biology.

Dr. Schmoranzerová se zabývá výzkumem nových a výrazně kratších metod zápisu informace v magnetických materiálech. V současnosti totiž existuje značný rozdíl mezi rychlostí, jakou je informace v počítačích zapisována a zpracovávána.

02_1.jpg
Zleva: předseda AV ČR Jiří Drahoš, generální ředitel L’Oréal Laurent Boukobza, vedoucí tajemník České komise pro UNESCO Karel Komárek a moderátorka Daniela Písařovicová