ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2014  > březen  > Ocenění

Medaile Jana Evangelisty Purkyně

Předsedkyně Královské švédské akademie věd a profesorka fyziologie Stockholmské univerzity Barbara Cannon převzala 14. února 2014 u příležitosti své přednášky ve Fyziologickém ústavu AV ČR čestnou oborovou medaili Jana Evangelisty Purkyně za zásluhy v biomedicínských vědách.

12_1.jpg
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
Přednáška Barbary Cannon Hnědá tuková tkáň: výsada savců se uskutečnila v rámci Burešova cyklu světoznámých vědeckých osobností.


Hlavní výzkumné téma prof. Cannon představuje funkce a význam hnědé tukové tkáně jako termogenního (teplo produkujícího) orgánu u savců. Proslula zejména výzkumem vlivu sympatického nervového systému na energetický metabolismus. Mezi nejvýznamnější objevy patří odhalení funkční hnědé tukové tkáně u dospělých lidí, které učinila s manželem prof. Janem Needergardem v roce 2007. Pomocí pozitronové emisní tomografie prokázali, že hnědá tuková tkáň, která u novorozenců pomáhá udržovat tělesnou teplotu, se u mnoha dospělých neztrácí úplně, ale přetrvává jako ostrůvky teplo uvolňujících buněk. Ty nám na podnět z mozku pomáhají přežít lépe za chladu. Proces se nazývá netřesová termogeneze a na jejím objevu a objasnění molekulární podstaty se v minulém století podíleli i čeští vědci z Přírodovědecké fakulty UK a FGÚ. Na výzkumu je rovněž cenné, že zvýšení aktivity hnědé tukové tkáně v dospělosti může pomoci v boji s obezitou a diabetem druhého typu.
S FGÚ pojí prof. Cannon spolupráce již od roku 1968 – do současnosti vyústila v téměř dvě desítky společných publikací. V letech normalizace se zasloužila o zahraniční stáže pracovníků a studentů v ústavech Královské švédské akademie věd a pro FGÚ zajistila i mnohé vědecké dary, především chemikálie a přístroje. V posledních letech spolupracuje s vědci FGÚ především v rámci společných evropských grantů.

lsd