ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2013  > září  > Úvodník

Úvodník

Vážení a milí čtenáři,

hned od počátku svého působení v redakci Akademického bulletinu často plním příjemnou povinnost chodit do vily Lanna v pražské Bubenči, kterou využívá Akademie věd ČR jako své reprezentační prostory. Když jsem měla před časem to štěstí být přítomna přednášce prof. Jana Bažanta z Filosofického ústavu AV ČR o výzdobě této vily, byla jsem úplně unešená. Skvělý průvodce a vypravěč mi tehdy přislíbil, že nám v budoucnu o této stavbě napíše pojednání do Akademického bulletinu. Slovo dalo slovo a k tomuto číslu časopisu pro vás vychází separátní příloha věnovaná historickému kontextu a uměleckým aspektům nejvýznamnější novorenesanční vily na území České republiky. Lannova pražská vila je totiž jednou z posledních evropských rezidencí, jejímž prostřednictvím stavebník vyhlašuje, kdo je, odkud pochází a kam jde. Přestože následovaly další rezidence, které ji předčily uměleckou originalitou, technickými inovacemi nebo velikostí, žádná už nevykázala takovou celistvost v osobě stavebníka a zároveň v architektuře stavby a její výzdoby, uvádí autor textové části přílohy Jan Bažant.
LANNA_web.jpgAkademický bulletin se pochopitelně vile i rodu Lannů věnoval již vícekrát a například přesně před třemi lety doprovodila AB 9/2010 příloha Lannova vila – pátrání po dávném půvabu věnovaná rekonstrukci vily a rovněž synchronizovaná s biografií otce a syna Lannových od prof. Milana Hlavačky z Historického ústavu AV ČR (AB 7-8/2010 a AB 9/2010). Ovšem teprve nyní vychází první monografie věnovaná výhradně Lannově pražské vile a my se tak pokoušíme naplnit stavebníkovo přání zvěčněné zlatým písmem na mramorové desce v hale vily: Adalbert rytíř z Lannů sobě, rodině a přátelům pro líbeznost místa a za účelem osvěžení předměstskou vilu nově postavil léta páně 1872.
Prostřednictvím samostatné přílohy zářijového čísla vás tedy zvu do antické vily v Praze a prozradím, že v budoucnu se s prof. Bažantem chceme zaměřit i na další stavbu tohoto druhu, kterou Vojtěch Lanna nechal postavit v Gmundenu u Travenského jezera, kam odkazuje také vnitřní výzdoba pražské rezidence. Gmundenská vila Lanna se stala nejvýznamnější novorenesanční vilou v sousedním Rakousku.


MARINA HUŽVÁROVÁ