ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2013  > červen  > Obálka

ELI Beamlines zahajuje stavbu

02_1.jpg
Ředitel Fyzikálního ústavu Jan Řídký „předává“ staveniště v Dolních Břežanech řediteli Metrostavu Pavlu Pilátovi; na snímku dále zleva: Jiří Drahoš, Vlastimil Růžička, Wolfgang Sandner, Norman L. Eisen a Constantin Haefner.

Fyzikální ústav AV ČR pokročil k realizaci projektu ELI Beamlines, když 24. května 2013 představil vítěze soutěže o zhotovitele stavby vědecké infrastruktury ve středočeských Dolních Břežanech. Víceúčelové laserové centrum, jež je největším vědeckým projektem v dějinách Česka, postaví za 1,5 miliardy korun sdružení firem Metrostav, OHL ŽS a VCES (MVO). „Sdružení MVO nabídlo nejnižší cenu ze čtyř nabídek a jeho členové mají s výstavbou technicky náročných budov rozsáhlé zkušenosti. Ve smlouvě jsme stanovili pravidla pro případné změny, jež by mohly ovlivnit výslednou cenu stavby – iniciovat je může pouze Fyzikální ústav, nikoli zhotovitel stavby,“ zdůraznil ředitel FZÚ Jan Řídký. Celkové náklady včetně vybavení dosáhnou téměř sedmi miliard korun.

02_1.jpg

Při setkání v sídle Akademie věd na Národní třídě v Praze, jehož se zúčastnili předseda AV ČR Jiří Drahoš, velvyslanec USA v České republice Norman L. Eisen, výkonný ředitel ELI Beamlines Vlastimil Růžička, zástupce LLNL Constantin Haefner a v publiku mj. i hlavní vědecký poradce premiéra ČR Rudolf Haňka a místopředsedkyně vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace Miroslava Kopicová, byl představen i nový partner projektu – americké výzkumné centrum Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL). Američtí vědci a technologové mají s českými kolegy z vědeckého týmu ELI Beamlines vyvíjet unikátní laserový systém v hodnotě 1,1 miliardy korun, který má být jednou z hlavních částí centra. „ELI se stane multifunkčním pracovištěm, v němž budou provádět experimenty nejen fyzici, ale i chemici, biologové a další vědci,“ uvedl Vlastimil Růžička.

02_1.jpg

Ambiciózní projekt se od počátku koncipuje jako panevropská infrastruktura, jejíž přípravné fáze se zúčastnilo 40 institucí ze 13 členských států EU. Vedle českého vznikají další dvě centra v Maďarsku a Rumunsku; na podporu ELI tyto tři země založily společně s Itálií ELI Delivery Consortium, jehož význam podpořil i Wolfgang Sandner – jeden z nejvýznamnějších laserových fyziků, který v minulosti řídil prestižní Max-Born-Institut, projekt LASERLAB Europe či předsedal Německé fyzikální společnosti. „Vznik konsorcia naznačuje, že naši partneři vnímají laserové centrum v Dolních Břežanech jako evropský závazek a že projekt ELI patří mezi výzkumné priority Evropské unie.

02_1.jpg
Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

lsd