ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2011  > prosinec  > Popularizace

Rok plný chemie končí

Organizace UNESCO a Mezinárodní unie čisté a aplikované chemie vyhlásily letošní rok Mezinárodním rokem chemie. Hlavním cílem akcí, které zastřešilo motto Chemie – náš život, naše budoucnost, bylo kromě připomínky stého výročí udělení Nobelovy ceny za chemii Marii Curie-Skłodowské také zlepšit vnímání chemie u veřejnosti a ukázat, že chemie je všude kolem nás. Po celém světě, Česko nevyjímaje, se během Roku chemie konaly workshopy, soutěže, konference i popularizační akce jako například české chemické jarmarky.

22_2.jpg
Foto: Zdeněk Wagner, Archiv ÚCHP AV ČR
Na chemickém jarmarku v pražských Dejvicích nechyběly efektní pokusy s ohněm.


V Česku zahájila kalendář akcí Snídaně vědkyň 18. ledna 2011 v sídle Akademie věd ČR na Národní třídě. Předpremiérovou událost, která předcházela oficiálnímu zahájení Roku chemie 27. ledna v Paříži, navrhla Mary Garson z University Queensland v Brisbane a v jediný den tak spojila ženy-vědkyně ze čtyřiačtyřiceti zemí celého světa. Podoby Snídaní byly stejně různorodé jako zúčastněné země – od neformálního posezení u kávy až po panelové diskuse o úloze žen ve vědě a významu chemie pro rozvoj lidstva a ochranu životního prostředí.

22_3.jpg

Autorem českého loga Roku chemie je Jan Cihlář z Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci.

Po „vydatné snídani“ již nic nebránilo, aby se energií nabitý rok vydal na dlouhou a rozmanitými událostmi protkanou cestu. Pod hlavičkou českého loga Roku chemie, které odborná porota vybrala v soutěži pro středoškoláky a jehož autorem je Jan Cihlář z Bílovce, se spojily snad všechny české instituce, jež mají co do činění s chemií, aby naplnily program chemických jarmarků, Vědy v ulicích (AB 10/2011), Pražské muzejní noci (AB 7-8/2011), přednáškových seminářů a mnoha dalších prezentací. Žáci a studenti základních a středních škol měli možnost zúčastnit se nejrůznějších soutěží, z nichž jmenujme alespoň mezinárodní výtvarnou soutěž Životodárná voda, do které soutěžící zasílali kresby, malby, fotografie a koláže vyjadřující jejich názor na význam vody. Z mnoha set došlých příspěvků porota vybrala patnáct; ty pak byly zaslány do londýnského sídla Royal Society of Chemistry ve Velké Británii, aby s artefakty z celého světa navštívily v rámci putovní výstavy několik evropských zemí včetně České republiky.
O kulturní zážitek se postarala červnová česká premiéra hry Oxygen/Kyslík (AB 7–8/2011), kterou společně napsali Carl Djerassi, jeden z objevitelů hormonální antikoncepce, a Roald Hoffmann, teoretický chemik a držitel Nobelovy ceny za chemii. Hru o tom, jak je těžké ve vědě získat uznání, nastudovala ve spolupráci s Ústavem organické chemie a biochemie AV ČR společnost Pavla Trávníčka v pražském divadle Broadway.
Jedním z vrcholů Roku chemie v Česku se stal 23. září 2011 chemický jarmark na Vítězném náměstí v Praze. V pětadvaceti stáncích se prezentovalo jedenáct institucí včetně tří ústavů Akademie věd, VŠCHT Praha, armádní chemické jednotky z Liberce či Kriminalistického ústavu Praha. Nebyl by to správný jarmark, kdyby na něm chyběli polykači ohně, výbuchy a výstřely z bambitky, kouzelnické stánky a všeobecně dobrá nálada. Krásné počasí do pražských Dejvic přitáhlo na 8000 návštěvníků, u kterých se nám, doufejme, podařilo napravit poněkud pošramocenou reputaci chemie.
Zbývá již jen Rok chemie důstojně uzavřít. Český koordinační výbor pro organizaci událostí Roku chemie se za ním – jenž nám, kteří jsme se na jeho přípravách i realizaci podíleli, přinesl mnoho radosti – ohlédne na tiskové konferenci 14. prosince 2011. Snad se nám povedlo přenést na ostatní alespoň drobet z naší vášně pro výzkum obecně a chemii zvláště.

MAGDALENA BENDOVÁ,
Ústav chemických procesů AV ČR, v. v. i.