ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Soutěž o nejlepší business plán v oblasti biotechnologií

Projekty z oblasti life sciences dostávají možnost zapojit se do mezinárodní soutěže Best of Biotech, kterou organizuje iniciativa Life Science Austria. Soutěž s tradicí od roku 2000 přináší nadaným biochemikům, molekulárním biologům, bioinformatikům a dalším příznivcům biotechnologií, kteří chtějí na svém projektu založit podnikání, příležitost koncipovat svůj podnikatelský záměr na profesionální úrovni a ověřit si jeho reálný potenciál před odbornou porotou. Kontaktním místem pro české projekty je Jihomoravské inovační centrum (JIC).
Cílem je motivovat vědce a kreativní jedince, aby založili vlastní podnikání, a podpořit je v začátcích. „Soutěžící získají přístup k profesionálním konzultantům, kteří jim pomohou přetransformovat jejich myšlenky do podnikatelského plánu,“ vyzdvihl Jiří Hudeček, ředitel Jihomoravského inovačního centra. Od roku 2000 se do soutěže přihlásilo 260 projektů, z nichž vzešlo 52 firem.
Do soutěže se mohou registrovat studenti, doktorandi, zkušení vědečtí pracovníci nebo jednotlivci, kteří chtějí své nápady v oblasti life sciences uplatnit v komerční sféře. Podmínkou účasti je projekt z oblasti vývoje humánních a veterinárních léčiv, zemědělské biotechnologie, aplikace biotechnologií v chemickém průmyslu, vývoje medicínských technologií a nástrojů či sekvenovacích metod a bioinformatiky.

Do prvního kola se stačí přihlásit s podnikatelským záměrem
Projekt je rozdělen do dvou částí, z nichž první začíná 15. února 2012 a končí 10. května 2012. Soutěžící během tohoto kola pracují s mentory na svém podnikatelském záměru, získávají informace o majetkoprávních záležitostech, průzkumech trhu, obchodních strategiích a financování. Nejlepší tři podnikatelské záměry pak získají finanční odměnu ve výši 1 500 eur.

Ve druhém kole je nutný zajímavý business plán
Druhé kolo projektu se koná od 11. května 2012 do 18. října 2012. Cílem je dát vzniknout plnohodnotným business plánům, z nichž deset nejlepších budou soutěžící osobně obhajovat před odbornou porotou ve Vídni. Absolvování prvního kola není podmínkou. Vítěz získá 15 000, druhý nejlepší 10 000 a třetí 5 000 eur. Částkou 1 000 eur bude odměněn nejlepší business plán v oblasti lékařské technologie a/nebo částkou 1 500 eur nejlepší ze třech podnikatelských záměrů.
Jednacím jazykem soutěže je angličtina. Účast v soutěži je zdarma. Více se dozvíte na http://www.bestofbiotech.at/ či na www.jic.cz/best-of-biotech.

LUCIE KANIOKOVÁ, Jihomoravské inovační centrum