ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2011  > prosinec  > Obálka

Medaile Vojtěcha Náprstka

03_1.jpg
Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
Květoslava Stejskalová z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR

Závěrem Týdne vědy a techniky předal předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš Medaile Vojtěcha Náprstka, které od roku 2003 získávají mimořádné osobnosti jako poděkování za dlouholetou popularizaci vědy. Význačné ocenění převzaly 8. listopadu 2011 tři popularizátorky. Květoslava Stejskalová z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR se popularizační činnosti věnuje více než sedm let; organizuje studentské stáže, letní školy, přednášky aj. Je autorkou dokumentů a výukových videí o vědecké profesi (Homo Scientist jr., Fyzikální chemie na prahu třetího tisíciletí, Věda není nuda) a spoluautorkou putovní výstavy o Jaroslavu Heyrovském Příběh kapky. V roce 2010 získala Zvláštní cenu společnosti Česká hlava.

03_1.jpg
Dana Sephtonová

Dana Sephtonová se popularizaci věnuje v British Council ČR. Po absolvování VŠCHT v Praze pracovala v oblasti chemické úpravy vody a materiálů pro jaderné elektrárny. V roce 1991 se v české pobočce BC začala věnovat mezinárodní projektové práci, především v oblasti vzdělávání. Později se zaměřila na popularizaci vědy na středních školách. Za tímto účelem iniciovala založení Občanského sdružení ADETO, které zprostředkovává středoškolákům setkání s významnými vědci. S Akademií věd spolupracovala na Týdnu vědy a techniky. Do České republiky letos uvedla mezinárodní soutěž pro vědce FameLab.

03_1.jpg'
Veronika Kratochvílová

Veronika Kratochvílová vystudovala češtinu a filmovou vědu na Filozofické fakultě UK v Praze, poté pracovala jako redaktorka filmových časopisů, byla dramaturgyní Krátkého filmu Praha, Nadace Film & Sociologie a České televize. V letech 2005–2010 působila v Tiskovém odboru AV ČR, následně Odboru mediální komunikace, kde zajišťovala tiskový servis, agendu Rady pro popularizaci vědy AV ČR, organizační přípravu Akademických kaváren, Týdne vědy a techniky a další důležité aktivity. Zásadním způsobem přispěla k profesionalizaci celé oblasti propagace výsledků vědy získaných v AV ČR.

03_1.jpg
V rámci slavnostního večera vystoupil prof. Martin Hilský s přednáškou Shakespearovy hrdinky.

03_1.jpg