ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2014  > červ-srp  > Z Bruselu

Entomofagie na České street party

V Bruselu se uskutečnila již osmá Czech Street Party, na které zástupci regionů a měst ČR ve spolupráci s českými organizacemi se zastoupením v Bruselu představili historii, tradice a kulturu České republiky. Ačkoli se konala v pátek třináctého, těšila se hojné návštěvnosti a dobrému počasí. CZELO tradičně prezentovalo český výzkum a inovace.

brusel_party.jpg
Foto: Archiv CZELO

Například zástupkyně Mendelovy univerzity v Brně doc. Marie Borkovcová a Martina Bednářová seznámily hosty na stánku CZELO s entomofagií, oborem zabývajícím se jedlým hmyzem a jeho využitím. Jedlý hmyz se v posledních letech prosazuje jako alternativní zdroj kvalitních proteinů pro narůstající populaci Země a náhrada masa, jehož produkce stále více zatěžuje životní prostředí. Na Západě prozatím brání jeho většímu využití vedle předsudků především chybějící legislativa a normy na úrovni výroby, přípravy a zpracování. Prezentaci doprovodila ochutnávka několika druhů hmyzu – sarančat, cvrčků a moučných červů. Navzdory obavám některých návštěvníků byly vzorky rychle rozebrány a jejich chuť hodnocena převážně pozitivně; někteří zahraniční návštěvníci se dokonce dotazovali, zda je pečivo s hmyzem českou specialitou.
Mendelova univerzita ve spolupráci s CZELO rovněž připravila kvíz, v němž účastníci otestovali své znalosti o jedlém hmyzu a zároveň vyjádřili názory na využití hmyzu v běžné potravě. Pro trojici vítězů připravilo CZELO dárkové koše se specialitami regionů ČR a propagační předměty českých a moravských výzkumných institucí. Výsledky dotazníku využije Mendelova univerzita k odborné práci.

MICHAELA VLKOVÁ,
CZELO – Česká styčná kancelář pro VaVaI, Brusel,
Technologické centrum AV ČR