ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2014  > duben  > Knihy

Ceny Nakladatelství Academia 2013

V šestém ročníku Cen Nakladatelství Academia byly 20. března 2014 vyhlášeny vítězné tituly. Osmičlenná porota pod vedením prof. Ivo Krause z Českého vysokého učení technického v Praze vybírala ze 42 publikací – vedle pořadatelského nakladatelství Akademie věd ČR měly svá želízka v ohni také Filosofický a Entomologický ústav AV ČR. Knihou roku se staly Hmyzí rodiny a státy Jana Žďárka, jež představují doplněné a rozšířené vydání populární knihy o společenském hmyzu PROČ vosy, včely, čmeláci, mravenci a termiti… aneb HMYZÍ STÁTY (Nakladatelství ÚOCHB AV ČR, 1997). Autor poutavou a přístupnou formou vysvětluje záhady a mýty obestírající rodinné a společenské chování hmyzu a pavouků. Pohledem současné vědy odpovídá na otázky, jak a proč se již před miliony let vyvinuli tvorové organizovaní do společností, jejichž složitost si nezadá s uspořádáním společnosti lidské. Publikace z pera entomologa, vysokoškolského pedagoga a popularizátora vědy zvítězila i v kategorii původní vědecká nebo populárně-naučná práce. „Téma knihy jsem se snažil vysvětlit způsobem, aby bylo co nejlépe přístupné čtenářům – řekl bych až rozvolněným jazykem. Publikace však na vědecké serióznosti nabývá jednak fotografiemi, z nichž některé se objevily například v National Geographic, jednak citacemi odborné literatury, jichž je dohromady 1632,“ uvedl při ceremoniálu Jan Žďárek.

18_1.jpg
Foto: Luděk Svoboda, Akademický bulletin
Knihou roku Nakladatelství Academia se stala publikace Jana Ždárka myzí rodiny a státy.


Cenu za překlad vědecké nebo populárně-naučné práce obdržel Zdeněk Žáček za překlad knihy Johna G. Nichollse Od neuronu k mozku. V kategorii slovník nebo encyklopedická publikace uspěla Kronika zoologického poznávání Zbyňka Ročka. Cenu za výtvarné zpracování publikace obdržel Jan Franta za knihu Antarktida. Cenu poroty převzal Jiří Padevět za publikaci Průvodce protektorátní Prahou, která se zároveň stala nejprodávanější knihou roku 2013. Vítězné tituly vydalo Nakladatelství Academia.

Titul z Nakladatelství Academia od Jiřího Padevěta, Průvodce protektorátní Prahou, získal v soutěži Magnesia Litera ocenění Kniha roku a zároveň uspěl v kategorii literatury faktu. Vítězné publikace byly vyhlášeny 8. dubna 2014na Nové scéně Národního divadla.

Z ocenění se těší i vítězové druhého ročníku Studentské soutěže Nakladatelství Academia, a to v kategoriích vědy o živé přírodě a chemické vědy (Jan Toman – Role ekologických faktorů při udržování sexuality), vědy o neživé přírodě (Josef Chrást – Vlivy a recepce starších i soudobých kartografických děl v dílech kartografů 16.–18. století) a humanitní a společenské vědy (Blanka Jedličková – Ženy na rozcestí). Pozvaným vítězům prvního ročníku soutěže předalo Nakladatelství Academia vytištěné tituly jejich loňských prací.
lsd