ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2014  > duben  > Úvodník

Úvodník

                                         Vážení čtenáři,

04_1.jpgvítejte v dubnovém čísle Akademického bulletinu, v němž většina příspěvků dokladuje úzké propojení všech tří vědních oblastí s praxí. Přijměte pozvání k nahlédnutí do zákulisí některých z nich.
Snímkem myších neuronů na titulní stránce odkazujeme na rozhovor reflektující již šestnáctý ročník jarní celosvětové popularizační akce Týden mozku. Letos poprvé byla v jeho programu představena nová neurovědní disciplína – optogenetika – nadějná pro praktické výstupy při moderních léčebných metodách.
Další strany obálky vám napoví, že zatímco stavbu panevropského projektu Fyzikálního ústavu AV ČR v Dolních Břežanech s jeho jednou částí výhradně zaměřenou na aplikace pro hi-tech průmysl navštívil na konci března arcibiskup Dominik Duka, přesně na apríla, v úterý 1. dubna, přivítali ve vybraných akademických ústavech místopředsedu vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavla Bělobrádka.
Rubrika Téma měsíce čtenářům prozradí, že se lidem dostávalo užitečných jazykových rad napřed díky časopisu Naše řeč, který byl založen před bezmála sto lety, než byla v roce 1936 v České akademii věd a umění zřízena jazyková poradna. Službu veřejnosti současného Ústavu pro jazyk český AV ČR nelze doložit lépe, než desítkami milionů návštěv jeho jazykového poradenství.
Z ryze domácího prostředí nahlédneme do Belgického království prostřednictvím vědecké spolupráce botaniků v rubrice Zahraniční styky. A v cizině ještě zůstaneme i společně s našimi geology při výzkumu jeskyní a krasových území.

Přeji příjemné dubnové čtení

MARINA HUŽVÁROVÁ