ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2014  > duben  > Obálka

Návštěva v Dolních Břežanech

02_1.JPG
Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
Zleva: ředitel Fyzikální ústavu Jan Řídký a pražský arcibiskup Dominik Duka

S průběhem stavby výzkumných center Fyzikálního ústavu AV ČR v Dolních Břežanech se 26. března 2014 seznámil pražský arcibiskup a primas český Dominik Duka. Při dvouhodinové návštěvě, na které jej doprovázeli předseda Akademie věd prof. Jiří Drahoš, ředitel FZÚ doc. Jan Řídký, výkonný ředitel ELI Beamlines prof. Vlastimil Růžička a zástupci Dolních Břežan, vyjádřil kardinál Duka přesvědčení o významu obou vědeckých pracovišť pro Českou republiku: „Jde o důležitý vstup do světa evropské a světové vědy. Uvědomíme-li si, kolik mladých vědců odchází do zahraničí, musíme být rádi, že mohou prostřednictvím těchto projektů naopak přicházet k nám.“
Pražský arcibiskup si nejprve prohlédl hotovou budovu projektu HiLASE, v níž budou za pomoci laserů s průlomovými parametry vznikat nové aplikace pro hi-tech průmysl, a poté navštívil sousední staveniště ELI Beamlines, které se zaměří na základní výzkum pro laserovou fyziku, astrofyziku, materiálové vědy, strojírenství, medicínu, biologii nebo chemii. Na pozemcích, které donedávna patřily pražské arcidiecézi, stojí v současnosti téměř dokončená třípatrová administrativní budova; v případě dalšího objektu, technicky náročné laserové haly, pracují stavbaři na podzemním patře.

02_4.JPG02_4.JPG

Kolaudace budov ELI Beamlines se předpodkládá v příštím roce; následně se instalují a odzkoušejí technologie, z nichž nejdůležitější vznikají ve spolupráci s renomovanými institucemi a firmami (Lawrence Livermore National Laboratory – USA, Rutherford Appleton Laboratory – Velká Británie, Femtolasers – Rakousko nebo Trumpf – Německo. První paprsky pro uživatele mají být k dispozici počátkem roku 2018. Právě kvůli plánovanému prodloužení realizace projektu o dva roky prostřednictvím tzv. fázování navštívili Dolní Břežany 27. března zástupci Výboru pro kontrolu rozpočtu Evropského parlamentu, reprezentace z Generálního ředitelství Evropské komise pro regionální politiku (DG Regio) a zástupci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy – řídicího orgánu OP Výzkum a vývoj pro inovace, z něhož se projekt financuje.

02_1.JPG

lsd