ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2013  > březen  > Obálka

Výzkum hrobky a ostatků Tychona Brahe

02_1.jpg
Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Výsledky spolupráce archeologů, antropologů, historiků, lékařů, fyziků, chemiků a konzervátorů z akademických pracovišť, vysokých škol a dalších institucí v rámci dánsko-českého projektu představila výstava Výzkum hrobky a ostatků Tychona Brahe, kterou uspořádal Ústav jaderné fyziky AV ČR ve dnech 12. února až 1. března 2013 ve foyer budovy Akademie věd na Národní třídě. Vernisáž moderoval řešitel projektu Jan Kučera z ÚJF a vystoupili na ní dánský velvyslanec Christian Hoppe, předseda AV ČR Jiří Drahoš a ředitel ÚJF Petr Lukáš.

02_1.jpg
Dánský velvyslanec Christian Hoppe

02_1.jpg

Expozice, která získala značnou pozornost veřejnosti, poskytla pozoruhodné informace o pobytu Tychona Brahe (1546–1601) v Praze, o prvním otevření jeho hrobky v roce 1901 i o archeologickém a antropologickém výzkumu a zkoumání pohřebních textilií při otevření hrobky v roce 2010.

02_1.jpg

02_1.jpg

Zkoumání ostatků dánského astronoma jadernými analytickými metodami se věnoval článek Jana Kučery, Jana Kameníka a Vladimíra Havránka z ÚJF AV ČR Smrt Tychona Brahe nezpůsobila otrava rtutí (viz AB 2/2013).

lsd