ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2011  > leden  > Obálka

Vědečtí novináři v Česku

Navzdory nečekané sněhové kalamitě, která na přelomu listopadu a prosince loňského roku zablokovala prakticky po celé Evropě dopravu, se podařilo (byť s komplikacemi) přicestovat do Prahy vědeckým novinářům z deseti evropských zemí.

04_5.jpg
Foto: © Marina Hužvárová, Akademický bulletin

Pořadatelé v čele s Klubem vědeckých novinářů ČR pozvali Na prahu Mezinárodního roku chemie členy EUSJA (European Science Journalists’ Association) k historicky první studijní cestě do České republiky, zaměřené především na návštěvu Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR a seznámení s Akademií věd a projektem EURAXESS.

04_1.jpg 04_2.jpg
Všechna fota: © Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

04_4.jpg
Foto: © Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Novinářsky atraktivní je vždy také porovnání historických tradic s nejmodernějšími trendy, což plně umožnila Knihovna AV ČR a Národní technická knihovna.

04_3.jpg
Foto: © Marina Hužvárová, Akademický bulletin

Výdobytky současného knihovnictví harmonicky včleněnými do skvěle zrekonstruované neorenesanční dvorany původně vybudované pro bankovní ústav se pyšní KNAV, kterou provázela Jana Šrajerová. Časovou osu původního trezoru, dnešní lístkovou kartotéku, ovšem za totality skutečně uzamčený prostor pro zakázané knihy, ocenili zejména polští a ruští kolegové. A pro udržení kontinuity jsme pak ještě zašli k nedaleké pamětní desce událostí 17. listopadu 1989.

04_6.jpg
Fota: © Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Národní technická knihovna v Dejvicích – největší depozitář s kapacitou 1,5 milionu knih příslušného zaměření – předvedla (mimo technických vymožeností) šťastné spojení pohledového betonu ochozů s barevným řešením podlah. Život současné společnosti zachytil na stěnách rumunský výtvarník Dan Perjovschi, jehož vtipné kresby jsou srozumitelné bez ohledu na mateřský jazyk návštěvníka. Dlužno pochválit i skvělého průvodce Radima Labudu z NTK.
HaM