ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2009  > únor  > Obálka

Nové knihy

SOUMRAK A ÚSVIT ČESKOSLOVENSKÉ DIPLOMACIE
15. březen 1939 a československé zastupitelské úřady
Monografie se zabývá dějinami české diplomacie po 15. březnu 1939, kdy po německé okupaci měly být likvidovány československé zastupitelské úřady v zahraničí, ale ne všechny uposlechly. Autor na základě studia v domácích i zahraničních archivech podrobně sleduje jejich osudy v mnoha zemích světa, popisuje vznik nové, exilové československé zahraniční služby a také poválečné vyšetřování, které mělo provést očistu československé diplomacie.
Němeček, J., edice Novověk, Academia, Praha 2008. Vydání 1.
SOUMRAK A ÚSVIT ČESKOSLOVENSKÉ DIPLOMACIE


VÁŠEŇ A IDEÁL
Na křižovatkách moderny

Autorem publikace je člen oddělení dějin literatury Ústavu pro českou literaturu AV ČR, v. v. i., Daniel Vojtěch. Jeho cílem bylo obohatit obraz českého fin de siècle (konce století) a přispět k porozumění období počátku 20. století v české literatuře v jeho specifičnosti.
Vojtěch, D., Academia, Praha 2008. Vydání 1.
VÁŠEŇ A IDEÁL


FAUST
Nové vydání Fausta již na první pohled zaujme originálními ilustracemi Pavla Růta. Světoznámé drama německého básníka vyšlo prvně až po jeho smrti, v roce 1833, a od té doby se dočkalo mnoha podob a ztvárnění. Text byl podrobován mnohým analýzám a interpretacím, které by vydaly na rozsáhlou knihovnu.
Goethe, J. W., Academia, Praha 2008. Vydání 2.
FAUST


POHÁR SLZ
Deník varšavského ghetta

Deník, který se našel po skončení druhé světové války ukrytý v konvi na mléko, je kronikou každodenního životního zápasu v ghettu – varšavské židovské čtvrti, kterou nacisté v roce 1940 odřízli od okolního světa. Pohár slz je jedinečným svědectvím o Židech ve Varšavě, kde se nacházelo jedno z největších ghett v okupovaném Polsku.
Lewin, A., edice Stíny, Academia, Praha 2008. Vydání 1.
POHÁR SLZ


DUCHOVNÍ SITUACE DOBY
Světlo světa spatřila tato kniha už v roce 1931, tedy ve stejném roce jako ­Jaspersova Filosofie. V té době se nad Německem již stahovala mračna a Jaspers se bytostně bránil nadcházejícímu vývoji. Autor v této knize zkoumá prostor mezi selhávajícím člověkem a tím, který se z něj má stát, aby splnil svůj dějinný úkol.
Jaspers, K., edice Europa, Academia, Praha 2008. Vydání 1.
DUCHOVNÍ SITUACE DOBY


NÁVRATY
Básnická sbírka je formátem, rozsahem, formou veršů i obrazovým doprovodem (samotné autorky) příjemně zklidňující. Ústřední název Návraty a obálka s panoramatem náchodského zámku nejsou náhodné: Olga Szymanská se v Náchodě narodila a prožila tu dětství. Po dobu, kterou tu žila, přímo nasávala jeho atmosféru. Z nynějších, skutečných návratů poetickým pohledem podchytila mnohá místa města i jeho okolí.
Szymanská, O., AG-TYP, Kostelec nad Orlicí 2008. Vydání 1.
NÁVRATY