ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2009  > únor  > Obálka

Odkaz, který neutichá

Jan Palach
© Stanislava Kyselová, Archiv SSČ

V Křížové chodbě pražského Karolina se od 16. ledna do 14. února 2009 konala výstava Jan Palach ’69, která vznikla ve spolupráci Filozofické fakulty UK, Národního muzea, Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek ke 40. výročí sebeupálení Jana Palacha. Expozici i vydání stejnojmenné knihy připravili Petr Blažek, Patrik Eichler a Jakub Jareš.
Jan Palach

Jan Palach

Jan Palach

Jan Zajíc a Evžen Plocek
Všechna fota: © Stanislava Kyselová, Archiv SSČ

Návštěvníci mohli poprvé spatřit originály všech dopisů Jana Palacha signovaných Pochodeň č. 1. nebo také prohlášení Jana Zajíce Občané Republiky československé. Radikální čin, který by společnost vyburcoval k odporu proti sovětské okupaci a na­s­tupující normalizaci, promýšlel Jan Palach delší dobu. Zvažoval různé způsoby protestu, což potvrzuje i jeho neúspěšný návrh na obsazení Československého rozhlasu a vysílání výzvy ke generální stávce. Na svůj apel zřejmě nedostal odpověď, a tak se rozhodl k závažnější formě protestu. Jan Palach se zapálil 16. ledna 1969 v horní části pražského Václavského náměstí. Jeho pohřeb se stal velkou ma­nifestací proti pokračující okupaci. Po Palachově vzoru se o měsíc později na stejném místě upálil osmnáctiletý student Jan Zajíc, v dubnu je v Jihlavě následoval Evžen Plocek.
Jan Palach - posmrtná maska
Palachovo sebeupálení připomněla výstava Pražský student v Clam-Gallasově paláci, která ozřejmila úlohu univerzitních studentů v důležitých okamžicích pražských i národních dějin. Expozici spolupořádalo Muzeum hlavního města Prahy a Ústav dějin a archiv UK. Na snímku vpravo Posmrtná maska Jana Palacha od Olbrama Zoubka.
© Luděk Svoboda, Archiv SSČ

red