ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Nejsou zápalky aneb Vánoce 1968

V prosinci 1967 úspěšně argumentovala tehdejší vysoká funkcionářka Ladislava Kleňhová-Besserová ve prospěch přerušení klíčového jednání ÚV KSČ tím, že soudružky musí připravovat vánoční oslavy. I o rok později utlumil předvánoční shon na krátkou dobu politické dění v jinak bouřlivém roce. Vánoční prázdniny vedly mimo jiné také ke zmírnění dlouhotrvajících nepokojů na vysokých školách, na nichž studenti protestovali proti opouštění polednových reforem.

Přestože se starosti o politické změny v posrpnovém údobí nedaly zcela vytlačit z hlav občanů, alespoň na nějakou dobu je přeci jen zastínilo shánění dárků či potřeb na sváteční tabuli. Stejně jako v jiných letech přitom občané museli překonávat mnoho nejrůznějších problémů. I na předvánočním trhu v roce 1968 mnoho druhů zboží chybělo. Jestliže se v některých letech jevily jako mimořádně cenná komodita třeba balíčky toaletního papíru nebo pytlíky soli, v roce 1968 marně občané sháněli například obyčejné zápalky. Mezi tzv. úzký profil ovšem patřil i nábytek, koberce, ložní prádlo, sklo, porcelán a jiné. Nebezpečně rychle mizely z pultů tradiční čokoládové kolekce a obavy vzbuzovaly také nízké dodávky vepřového masa. Těžko se sháněly i tradiční dárky, jako např. hračky či zlatnické zboží. V případě dětských lyží nebo sáněk se museli kupující vyrovnat s podstatně vyššími cenami. Nervozitu v obchodech přitom prohlubovaly obavy občanů z dalšího zdražování. Zvýšený zájem kupujících podporoval rychlý růst reálných mezd v průběhu celého roku. Starostí tedy bylo dost a příprava okamžiků vánočního pokoje si vynutila plné nasazení všech sil.
Svátky probíhaly ve většině rodin podobně jako v předešlých letech i přes všechny pronikavé změny. Navzdory vytrvalým výzvám odborníků na výživu zdobil stoly bramborový salát se smaženým kaprem či vepřovými řízky. Stromečky se blyštěly kouličkami i staniolem čokoládových bonbonů, v předsíních viselo zlacené jmelí a lidé pilně posílali pohlednice s různými vánočními motivy. Štědrý den připadl tento rok na úterý, tedy na pracovní den. Hospodyně se měly co ohánět, i když v mnoha případech směly odejít připravovat večeři již brzo odpoledne. Oproti předešlému roku, kdy svátky proběhly „na blátě“, provázelo Vánoce o něco chladnější počasí a na Štědrý den místy dokonce sněžilo.
Záběr Země, který pořídila posádka kosmické lodi Apollo 8 dne 24. 12. 1968.
Záběr Země, který pořídila posádka kosmické lodi Apollo 8 dne 24. 12. 1968.
FOTO: www.apod.nasa.gov

Patrných změn vyvolaných politickým vývojem v průběhu roku nebylo vidět mnoho. Přesto se nějaké přeci jen našly. Do dávné minulosti patřily světelné mapy sledující cestu Dědy Mráze z Kamčatky. Na některých náměstích je po mnohaleté pauze vystřídaly vánoční stromy republiky. Oživená tradice však vydržela velmi krátce a rychle byla opět přerušena. Určité změny mohli citliví pozorovatelé vysledovat i ve vztahu k církevním aspektům vánočních oslav. Nejen že znělo více tradičních koled, ale vyrojilo se též množství dříve proskribovaných betlémů s anděly a především drobným Jezulátkem, které v boji o pozici bytosti nadělující českým dětem dárky v předešlých letech drtivě potřelo Dědu Mráze. Proměnu dokumentoval i program televize. Vedle tradičních pohádek a pořadů s koledami a říkadly se objevil i přímý vstup na půlnoční mši v kostele. Patrně nejvíce diváky zaujal vánoční díl populárního písničkového seriálu Píseň pro Rudolfa III., jenž nabídl zajímavé vystižení sváteční atmosféry v české rodině. Znovu bdělá Státní bezpečnost ovšem varovala, že v rozhlase chce režisér Bašta pod nevinným názvem Strašidla v pohádkách a lidových vyprávěních propašovat do éteru v čase svátků ideologicky nebezpečný pořad, který má prý vyzývat k boji se současným zlem. Svátky nicméně proběhly bez většího pozdvižení. Děti se radovaly z vytoužených hraček, které dostaly pod stromeček, nechyběly ani tradiční kosti zapíchnuté v krku a sem tam nějaký ten požár stromečku. Konec roku se nezadržitelně blížil a jeho oslava se nesla ve znamení pikantních pochoutek, alkoholu a v neposlední řadě různých rozhlasových a televizních estrád. Hlavní silvestrovský pořad Československé televize nazvaný Ve dvou se to lépe táhne moderovala dvojice, která symbolizovala televizní zábavu i v následujících desetiletích – Vladimír Dvořák a Jiřina Bohdalová. Na obrazovkách se poprvé objevila proslulá malá televizní komedie Bohouš o žroutském souboji bernardýna s turistou, která rovněž tvořila mnoho následujících let neodmyslitelnou součást svátečního programu. Při přípitku o půlnoci jistě mnoho lidí přemýšlelo, jakým směrem se budou osudy státu i jejich ubírat v následujícím roce. Jen málokdo však očekával, že jako přesné proroctví se ukáže karikatura autorské dvojice Bape, která vyšla krátce před Vánoci; dva muži si na ní přejí veselé Vánoce v roce 1989. Mělo uplynout dalších více než dvacet let, než přijdou Vánoce ve znamení velkých politických změn, s cukrovím zdobeným písmeny OF.

MARTIN FRANC,
Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, v. v. i.,
Masarykův ústav a Archiv AV ČR, v. v. i.