ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2008  > prosinec  > Obálka

Rostlina s příběhem má své vítěze

Během Týdne vědy a techniky se v hlavní budově AV ČR ve dnech 3.–7. listopadu 2008 uskutečnila výstava Rostlina s příběhem, která představila vítězné velkoformátové snímky stejnojmenné fotografické soutěže. Soutěž uspořádal Ústav experimentální botaniky AV ČR, v. v. i., ve spolupráci s dalšími akademickými institucemi a Odborem mediální komunikace AV ČR. Účastníci soutěžili ve třech kategoriích (vědci, veřejnost a junioři do 20 let) a jejich úkolem bylo zachytit na fotografii jakoukoli rostlinu nebo její část a snímek doplnit charakteristickým textem. Sešlo se na 856 snímků, z nichž porota vybrala pro výstavu 18 nejlepších. Návštěvníci expozice mohli též vidět fotografie vzniklé v laboratořích ÚEB a „trojrozměrné rostliny s příběhem“ – exponáty představující rostliny jako pomocníky člověka a svědky geologické minulosti Země.
Lsd

Jaroslav Vogeltanz – Cycas thouarsii
Jaroslav Vogeltanz (veřejnost) – Cycas thouarsii: Cykas Cycas thouarsii je dnes považován na základě studia chromozomů za nejstarší druh cykasu. Tento mohutný, až 10 metrů vysoký druh cykasu obývá naši Zemi pravděpodobně již 140 milionů let. Cykasy jsou nazývány živými fosíliemi, protože od svého vzniku se téměř nezměnily.

Viktor Sýkora – Kapsule
Viktor Sýkora (vědec) – Kapsule: Semena rostlin mají jediný účel – umožnit vznik další generace a zajistit přežití druhu. Zárodek nové rostliny a zásoba živin potřebná pro vyklíčení se nacházejí uvnitř ochranných obalů, které jim umožňují přežití i v extrémních podmínkách. Ale kromě účelnosti jsou semena stejně jako ostatní součásti přírody i krásná. A my se o tom dnes můžeme přesvědčit s použitím nejmodernější techniky skenovacího elektronového mikroskopu.

Renata Mirková – Rozšiřte si cévy
Renata Mirková (junior) – Rozšiřte si cévy: Je to nejspíše jediná žijící fosílie, která se nazývá Ginkgo biloba neboli jinan dvoulaločný. Výtažky z listů mají blahodárné účinky, které tradiční čínská medicína používá na pět tisíc let. U nás se však výtažek z jinanu dvoulaločného těší oblibě až v posledních letech. Také není divu, že je oblíbený už i u nás, protože látky obsažené v ginkgu rozšiřují cévy, zejména v tělních perifériích, a také se zvýší koncentrace a celková mentální svěžest.