ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2014  > září  > Obálka

Výstavba ELI pokračuje

Superlaser ELI a jeho sesterský projekt HiLASE v Dolních Břežanech u Prahy 4. srpna 2014 umožnily novinářům prohlídku pokračující výstavby laserového centra, a to včetně experimentálních hal, do nichž budou postupně instalovány jednotlivé systémy. Největší výzkumný projekt v dějinách České republiky, na jehož realizaci ve třech zemích střední Evropy (centra vzniknou vedle Česka dále v Maďarsku a Rumunsku) participují vědecké instituce z Evropy i USA, má ambici být mezinárodní badatelskou infrastrukturou nové generace.

01_1.JPG
Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Úvodem neformálního setkání pohovořili vedoucí obou projektů Roman Hvězda (ELI Beamlines) a Tomáš Mocek (HiLASE) o aktuálním vývoji a poté si zúčastnění prohlédli stavbu ELI a již dokončenou budovu výzkumného zařízení HiLASE; zde novináři navštívili rovněž laserovou halu, která je veřejnosti nepřístupná. V prostorách ELI Beamlines si za plného provozu prošli hrubou stavbu jednotlivých částí haly, laserové a experimentální místnosti a také administrativní budovu projektu.

01_1.JPG

01_1.JPG

Prohlídku doplnili odborným výkladem i zástupci jednotlivých výzkumných týmů – Daniel Kramer, Jaroslav Nejdl a Jonathan Tyler Green (ELI Beamlines), za HiLASE Martin Smrž. Podle Romana Hvězdy je jedním z cílů projektu vybudovat nový typ instituce určené primárně pro externí uživatele. Nepůjde tedy o uzavřenou laboratoř, v níž bude působit víceméně stálý počet domácích vědců, nýbrž o infrastrukturu, jejíž směřování vymezí sami odborníci z českých i zahraničních vědecko-výzkumných pracovišť.

01_1.JPG

01_1.JPG

01_1.JPG

Více o projektu, jehož koordinátorem je v Česku Fyzikální ústav AV ČR, v AB 4/2011.
lsd