ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2014  > září  > Obálka

BIOCEV: hrubá stavba dokončena

02_1.JPG
Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
Prohlídku zahájil ředitel centra Biocev Pavel Martásek.

Navzdory deštivému počasí se novináři i další pozvaní hosté seznámili 27. srpna 2014 s čátí stavby projektu BIOCEV – Biotechnologického a biomedicínského centra, které společně budují šestice ústavů Akademie věd ČR a dvě fakulty Univerzity Karlovy. Komentované prohlídky jednoho z šesti center excelence, jehož dokončení lze předpokládat na jaře příštího roku, se ve Vestci u Prahy zúčastnili rovněž představitelé participujících institucí: ředitel projektu BIOCEV prof. Pavel Martásek, ředitel Ústavu molekulární genetiky AV ČR (nositel dotace) prof. Václav Hořejší, místopředseda AV ČR prof. Vladimír Mareček či někdejší předseda AV ČR Václav Pačes.

02_1.JPG
Ředitel ÚMG Václav Hořejší (uprostřed) je předkladatelem projektu Biocev.

02_1.JPG

Jak uvedl prof. Hořejší, projekt je v souladu se schváleným harmonogramem zhruba v polovině stavební části, a tak se podařilo dohnat zpoždění, které BIOCEV nabral v počátečních přípravách: „Samozřejmě se řeší problémy, jako na každé stavbě. Pokud ale dodržíme stávající rozvrh, centrum by mělo být plně zprovozněno v létě příštího roku – následně se plánují nejdéle tři měsíce zkušebního chodu.“

02_1.JPG

02_1.JPG
Hlavní stavbyvedoucí Michal Sloboda odpovídá na otázky novinářů.

Projekt je financován převážně z Evropského fondu regionálního rozvoje a jeho celkové náklady dosahují 2,85 miliardy korun, z toho si výstavba a přístrojové vybavení vyžádají investici téměř 800 milionů korun.
Vědci a studenti se v BIOCEV zaměří na detailní poznání buněčných organismů na molekulární úrovni, na jehož základě se bude odvíjet výzkum a vývoj nových léčebných postupů: patří mezi ně například včasná diagnostika chorob, vývoj biologicky aktivních látek včetně chemoterapeutik, proteinové inženýrství a další inovativní technologie. O projektu podrobněji v AB12/2012.
lsd