ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2014  > leden  > Věda a výzkum

AXRO 2013

Jak rozšířit obzory v rentgenové astronomii

Ve dnech 9. až 12. prosince 2013 rokovali v Praze odborníci o dalším vývoji v oblasti kosmického výzkumu v rentgenové části spektra. V novorenesanční vile Lanna v pražské Bubenči, tradičním dějišti workshopů AXRO, se setkali nejen vědci a technologové, ale především zástupci světových kosmických agentur, kteří společně koordinovali postup při plánování a budování nových rentgenových satelitů. Ty by měly do 15 let nahradit a překonat stávající, jako jsou SWIFT, INTEGRAL, XMM-Newton nebo Chandra. Své referáty předneslo 40 účastníků z Evropy, USA, Japonska nebo Číny.

17_1.jpg
Fota: Stanislava Kyselová, Akademický buletin
V první den jednání vystoupil Fillipo Frontera z Ferrarské univerzity.


Workshop AXRO 2013 se konal pod záštitou rektora Českého vysokého učení technického v Praze a za spoluorganizace Astronomického ústavu AV ČR, ČVUT a Ministerstva dopravy ČR. Důraz na spolupráci mezi chemickotechnologickým odvětvím a teoretickou astronomií podtrhuje i podtitul jednání International Workshop on Astronomical X-Ray Optics.
Četné debaty se soustředily především na projekty rentgenových družic Athena+ a LOFT; o druhé z nich by se mělo již v blízké době definitivně rozhodnout. Zatímco představitelé Evropské kosmické agentury (European Space Agency – ESA) a Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (National Aeronautics Space Administration – NASA) diskutovali možnosti financování a spolupráce, kosmické firmy a vysoké školy představily aplikační potenciál svých výsledků a teoretičtí astronomové prezentovali výstupy svých výzkumů nebo proslovili přehledové přednášky, které zdůvodňovaly potřebu nových rentgenových přístrojů ve vesmíru. Jako příklad uveďme, že je tomu již více než 20 let, kdy se ve vesmíru vyskytoval přístroj pro měření rentgenové polarimetrie, a to především proto, že citlivost takových experimentů byla extrémně nízká – zásluhou technologického pokroku ale nyní nastává ideální doba tato specifická měření obnovit. Nejvíce přednášek věnovali aktéři jednání technologickým postupům a vývoji materiálů a technologií pro rentgenovou optiku. Příkladem je projekt Račího oka – široko­úhlého rentgenového monitoru, který nebyl v rentgenové optice doposud ve vesmíru využit, i když se v laboratořích již nějakou dobu nachází.

17_1.jpg

Většina účastníků se workshopu účastní již od jeho prvního ročníku v roce 2008. Někteří si Prahu zamilovali natolik, že do České republiky jezdí i s rodinami na dovolené a na dobré pivo. Aby organizátoři zpestřili maraton přednášek a diskusí, uspořádali výlet na zámek Konopiště. Pozdvižení mezi zahraničními návštěvníky vyvolala především chodba s tisíci loveckými trofejemi, které nasbíral za svého života Ferdinand d’Este. Zážitek poté odlehčil příjemný „svařáček“, neboť venku panovaly teploty pod nulou a i astronomové jsou především lidé.

MARTIN BLAŽEK,
Astronomický ústav AV ČR, v. v. i.,
České vysoké učení technické v Praze