ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2009  > září  > Popularizace

Expedice do budoucnosti

Nezasvěcený pozorovatel by té dlouhé frontě na posledním nástupišti vlakového nádraží v Göttingenu zřejmě nevěřil. Německé dráhy náleží k těm nejlepším v Evropě, a tak tlačenice působí jaksi nepatřičně. Vše je ale v pořádku – v dolnosaském městě proslulém excelentní univerzitou totiž zakotvil na tři dny vlakový express s vědeckou výstavou Expedition Zukunft. Na osmiměsíční popularizační pouť 62 městy, která bude mít svůj cíl v listopadu v Berlíně, jej 24. dubna 2009 „vypravily“ spolková kancléřka Angela Merkelová a německá ministryně pro vzdělání a výzkum Anette Schavanová.

Během září navštíví Science Express celkem devět míst: Hamburg, Brémy, Magdeburg, Essen, Wuppertal, Drážďany, Bamberg, Bayreuth a Aschaffenburg.
Během září navštíví Science Express celkem devět míst: Hamburg, Brémy, Magdeburg, Essen, Wuppertal, Drážďany, Bamberg, Bayreuth a Aschaffenburg.
Foto: Archiv autora

Mobilní vědeckou výstavu, která spolutvoří kalendář akcí 2009 – Rok vědy (Science Year 2009: Research Expedition Germany), organizují vědci z Max Planck institutu ve spolupráci se studiem ArchiMeDes (Architecture, Media, Design) k šedesátému výročí vyhlášení Spolkové republiky Německo. Popularizační projekt německých vědců má díky své mobilitě mimořádnou šanci představit velkému množství zájemců včetně dětí a studentů nejnovější vědecké trendy.
S dvanácti vagony „nabitými“ multimediálními obrazovkami, interaktivními videi a nepřeberným množstvím atraktivních a úžasných exponátů je Science Express skvělým příkladem toho, jak lze vědu popularizovat. Navíc, nechybí ani hands-on laboratoř, v níž se mohou děti ve věku od šesti do devíti let zúčastnit zábavných pracovních dílen. Na nich se dozvědí leccos zajímavého například o využití solární energie. Putovní výstava poskytuje také jedinečný pohled do nitra vědeckých laboratoří. Návštěvníci tak mohou vidět dynamický proces bádání a vynalézání doslova „na živo“.
Projděme si jednotlivé vagony. V prvním na nás čeká expozice o vymírání tropických pralesů a ropné krizi, následuje ji netradiční pohled do hlubin našeho tajemného vesmíru. Třetí vůz je věnován nanonovědám a nanotechnologiím. 21. století se jeví jako éra těchto věd. Umožňují nám totiž další fascinující pohled – tentokrát do hlubin hmoty… Stačí udělat několik kroků a dozvíme se o nejsložitější známé struktuře, lidském mozku. Máme v hlavě inteligentní superpočítač? Budou někdy stroje a roboti přemýšlet jako lidé? V pátém vagonu poznáme, jak rychle se náš současný svět globalizuje a propojuje. Jsme na to ale připraveni…? Pokračujeme exkurzí do virtuálního světa inteligentních materiálů, které budou ovlivňovat budoucnost našeho světa. V sedmém vozu se dozvíme, jakým způsobem se může změnit léčba dosud nevyléčitelných nemocí. V dalším vagonu se dotkneme problému, jenž je stále aktuálnější. Lidská populace se bez ustání rozrůstá; v roce 2025 má Zemi obývat osm miliard lidí. Budeme schopni zajistit dostatek potravy a vody pro všechny? Není to ale jediný problém, jehož řešení jsme nuceni hledat již dnes. Čelit musíme totiž také brzké vyčerpatelnosti nenahraditelných přírodních zdrojů, jako jsou uhlí, ropa či zemní plyn. Čím však tyto suroviny nahradíme? Při hledání těch nových musíme mít také na paměti, že nesmíme zničit naši planetu. Vůz č. 10: lidstvo nebylo nikdy tak mobilní jako v současnosti. Před vědci ale leží nové výzvy, jak komplexně změnit systém dopravy a jak navrhovat moderní, bezpečná a technologiemi „nabitá“ vozidla. Blížíme se na konec naší dobrodružné cesty za moderními trendy v přírodních vědách. V předposledním vagonu si uvědomíme, že si můžeme dobře představit, jakým směrem se bude nejbližší budoucnost odvíjet. Budeme v příštích desetiletích schopni čelit novým výzvám? V posledním, dvanáctém vozu se nachází již zmíněná hands-on laboratoř.
Představit vědu a výzkum mladým lidem coby atraktivní možnost budoucí kariéry není ale jediným cílem projektu. Science Express by totiž rád poukázal také na to, jak moc vědy o živé přírodě potřebujeme k zabezpečení poklidné budoucnosti nejen každého z nás, ale naší civilizace vůbec.

LUDĚK SVOBODA