ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Éra raketoplánů končí

21_1.jpg
  Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
Na snímku z tiskové konference zleva: ředitel Astronomického ústavu Petr Heinzel, americký velvyslanec Norman Eisen, předseda Akademie věd Jiří Drahoš a popularizátor v oboru kosmonautiky Antonín Vítek.

Astronomický ústav AV ČR spolu s Americkým centrem uspořádaly 22. března 2011 tiskovou konferenci věnovanou ukončení letů raketoplánů. Během setkání byl rovněž představen český maskot, Krtek z proslulého animovaného seriálu výtvarníka Zdeňka Milera, který bude na misi STS 134 doprovázet amerického astronauta Andrewa Feustela, jehož žena česko-indického původu má tuto postavičku v oblibě. S letem STS 134 Endeavour je spojen bohatý program na popularizaci kosmonautiky (viz http://www.dokosmuskrtkem.cz/). „Pomocí Krtka bychom rádi přiblížili vesmírný výzkum dětem nejen v Česku, ale i v ostatních státech, kde je populární,“ uvedl ve svém pozdravu Andrew Feustel, astronaut a specialista mise letu raketoplánu STS-134, která 29. dubna 2011 odstartuje k Mezinárodní vesmírné stanici.
Ředitel Astronomického ústavu Petr Heinzel také připomněl vazbu astronautů NASA k České republice. Např. Eugen Andrew Cernan, americký kosmonaut s českými předky, je historicky posledním člověkem, který opustil povrch Měsíce. Po své misi navštívil Československo a předal řediteli Astronomického ústavu československou vlajku, jež ho během letu doprovázela. Dále v roce 1996 letěl na misi STS 79 Atlantis český přístroj mikroakcelerometr, který vyvinuli odborníci z ASÚ AV ČR. „Jedná se o přístroj na měření negravitačních vlivů na družice. Po úspěchu tohoto zařízení se realizuje celá série těchto zařízení pro Evropskou kosmickou agenturu,“ zmínil Petr Heinzel. V roce 2009 se Andrew Feustel stal členem poslední mise k Hubbleovu teleskopu (více v AB 9/2009).
Za technický zázrak, avšak ekonomický propadák označil raketo-plány uznávaný popularizátor v oboru kosmonautiky Antonín Vítek. Jakožto mnohonásobně použitelné nosné prostředky měly snížit náklady na vesmírné mise na desetinu, což se nepodařilo kvůli komplikované přípravě letů. Po raketoplánu Endeavour se do vesmíru vydá již jen raketoplán Atlantis. Pro dopravu astronautů na Mezinárodní vesmírnou stanici ISS se místo nich budou nadále využívat ruské třímístné transportní lodi typu Sojuz TMA.
srd