ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2015  > leden  > Obálka

25 let poté

03_1.JPG
Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
Zleva: místopředseda AV ČR Pavel Baran, ředitel Filosofického ústavu AV ČR Ondřej Ševeček, Pavel Rychetský, Petr Pithart, Václav Klaus a autor knihy rozhovorů Jan Rovenský

Při prezentaci publikace nakladatelství Filosofia 25 let poté. Klaus, Pithart, Rychetský a Zeman v rozhovorech o společnosti a politice se 18. prosince 2014 setkali v sídle Akademie věd ČR na Národní třídě tři političtí oponenti, aby představili veřejnosti i zástupcům médií odlišné pohledy na společenský vývoj v České republice s odstupem čtvrtstoletí. Ačkoli v kultivované diskusi, kterou moderoval autor knihy Jan Rovenský, jiskřily vzájemné antipatie, trojice význačných českých státníků (prezident Miloš Zeman se setkání neúčastnil) se názorově shodla na mimořádné kvalitě publikace.

03_1.JPG

Kniha rozhovorů představuje názory na události listopadu 1989 a klíčové milníky posledního čtvrtstoletí (ekonomická transformace, rozpad Československa, vstup do Evropské unie, posuny ve stranickém systému, role Václava Havla atd.) a zprostředkovává rovněž zamyšlení, co nám 25 let svobody přineslo a naopak vzalo. Rozhovory doprovází rozsáhlý poznámkový aparát s biografickými i faktografickými údaji.
Jan Rovenský je redaktorem deníku Právo a spolupracovníkem oddělení morální a politické filosofie Filosofického ústavu AV ČR. Jeho knihu rozhovorů s 11 politickými teoretiky Krize a politické křižovatky vydalo nakladatelství Filosofia v roce 2012.

03_1.JPG

03_1.JPG

03_1.JPG

 red