ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2011  > říjen  > Obálka

Podzimní zahradní slavnost v Lužanech


Všechna fota: Stanislava Kyselová Akademický bulletin
Lužanskou slavnost vždy provází přednáška v sále Českého kvarteta (tentokrát přiblížil Karel Ksandr dílo Josefa Hlávky). Tradicí je také uctění Hlávkovy památky v přeštické rodinné hrobce. Na snímku s kyticí prorektor černovické univerzity Yuriy Lopatynskyy.

Podle poslední vůle Josefa Hlávky se vždy v den mariánského svátku koná v Lužanech připomínka této velké historické osobnosti a jeho rodiny. Zahradní slavnost je tradičně spojena s položením kytic v přeštické hrobce rodiny Hlávkových a dále se mší svatou v lužanské kapli. Letošní slavnost 12. září byla věnována významnému ocenění díla architekta a stavitele Josefa Hlávky. Jeho monumentální komplexní realizace biskupské rezidence v Černovicích, která je dnes sídlem Národní univerzity Jurije Fedkoviče, byla zapsána na listinu světového kulturního dědictví UNESCO (více AB 9/2011).

podzimni_zahradni_slavnost_01.jpg

Mši s promluvou na téma práce celebroval děkan přeštického chrámu Nanebevzetí p. Marie Karel Plavec. V následné přednášce Karel Ksandr seznámil s Hlávkovým životem a dílem přítomné hosty, mezi nimiž nechyběli prorektor Černovické univerzity Yuriy Mykhailovych Lopatynskyy, zástupci ukrajinského a německého velvyslanectví, zástupkyně Poslanecké sněmovny PČR Alena Páralová, starosta Přeštic Antonín Kmoch a další významní hosté z akademické a univerzitní obce, národní i regionální politiky a další. Na prohlídku lužanského areálu vás zveme též ve fotogalerii.

podzimni_zahradni_slavnost_01.jpg

 HaM