ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2010  > červen  > Obálka

Stoletiny spojených ústavů lysolajských

04_4.jpg
Všechna fota: © Luděk Svoboda, Akademický bulletin

04_1.jpg
Foto: Archiv ÚCHP AV ČR

Větrné odpoledne propůjčilo 18. května 2010 kulisu účastníkům setkání na oslavě „stoletin spojených ústavů lysolajských“, půlstoletého výročí dvou badatelských pracovišť sídlících v areálu Akademie věd v Lysolajích – Geologického ústavu a Ústavu chemických procesů. Hosty přivítali ředitel Václav Cílek a Olga Šolcová, zástupkyně ředitele Jiřího Haniky (ten si bohužel těsně před akcí zlomil nohu).

04_2.jpg  04_3.jpg

Po vskutku vydařeném a vtipném proslovu předsedy Akademie věd ČR Jiřího Drahoše, který se vrátil „na domácí půdu“ (v letech 1996–2003 byl ředitelem Ústavu chemických procesů), vystoupil Vlastimil Růžička, náměstek ministryně školství. V areálu sídlí i ústav experimentální botaniky, jehož ředitelka Eva Zažímalová také pohovořila k hostům.

04_6.jpg

04_5.jpg

Zájemci se poté za doprovodu Václava Cílka vydali na exkurzi po moderní budově Geologického ústavu. Oficiální část programu vyvrcholila odhalením busty profesora Vladimíra Bažanta a předáním pamětních listů pracovníkům Ústavu chemických procesů. Autorem této i předchozí busty prof. Eduarda Hály (viz AB 11/2008) ve foyer budovy ÚCHP je vynikající fyzikální chemik a sochař Zdeněk Herman.

04_7.jpg

red