ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2008  > červen  > Academia

Odborné publikace z nakladatelství Academia

JANA MATŮŠOVÁ A KOL. AUTORŮ
SLOVNÍK POMÍSTNÍCH JMEN V ČECHÁCH III (Bav–Bíd)
Ve třetím svazku slovníku jsou představena pomístní jména od Baveně až po Bídovku. Pomístní jména – jména polí, luk, lesů, hor, vod a cest – v sobě skrývají zajímavé a přitažlivé informace a dobře poslouží také jako zdroj poznatků pro regionální historii, archeologii, etnografii či přírodovědu.



JAN GEBAUER
HISTORICKÁ MLUVNICE JAZYKA ČESKÉHO
Díl IV. Skladba

Jedno ze základních děl české jazykovědy vyšlo v loňském roce ke stému výročí úmrtí Jana Gebauera. Z velkolepého projektu, rozvrženého do čtyř částí, se autorovi podařilo dokončit pouze díl první, Hláskosloví, a díl třetí, Tvarosloví. Čtvrtý díl byl vydán až v roce 1929 zásluhou Františka Trávníčka, který jej připravil pro tisk na základě rukopisu z Gebauerovy pozůstalosti.



FERDINAND DE SAUSSURE
KURS OBECNÉ LINGVISTIKY
Hlavní dílo otce moderní lingvistiky, ženevského jazykovědce a spoluzakladatele moderní sémiotiky Ferdinanda de Saussura, vzniklo posmrtně jako rekonstrukce jeho přednášek ze zápisků několika jeho posluchačů a díky péči jeho kolegů.



JANA HOFFMANNOVÁ, OLGA MÜLLEROVÁ (ED.)
ČEŠTINA V DIALOGU GENERACÍ
Publikace se pokouší získat pozornost lingvistické veřejnosti pro výzkum zaměřený na specifiku řeči příslušníků nejstarších generací uživatelů češtiny, na zvláštnosti jejich komunikace s generacemi mladšími a na proměny češtiny, které tyto mezigenerační dialogy odhalují.



MARTINA KLICPEROVÁ-BAKER, IVO FEIERABEND A KOL.
DEMOKRATICKÁ KULTURA V ČESKÉ REPUBLICE
Občanská kultura, étos a vlastenectví ze srovnávacího pohledu

Pro toho, kdo přemýšlí nad tím, proč někde ve světě demokracie vzkvétá a jinde jen těžko zapustí kořeny, je tato kniha správnou volbou. Pojednává o psychologických základech demokracie, o občanské kultuře, směsi občanského i kulturního nacionalismu a o občanské slušnosti. Sleduje jejich výskyt v české společnosti a také u některých jiných národů.