ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2008  > červen  > Představujeme projekty

Centrum translační biomedicíny v Terezíně a Litoměřicích

Ústav experimentální medicíny AV ČR, v. v. i., je iniciátorem vzniku nového výzkumného centra, které v sobě propojí výzkum napříč několika moderními lékařskými obory, včetně jejich aplikace. Centrum translační biomedicíny Terezín–Litoměřice by mělo vzniknout za podpory strukturálních fondů EU, konkrétně Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace, v letech 2010–2013 na území výše uvedených měst.


Letecký snímek Měststé nemocnice v Litoměřicích, která se podílí na vzniku Centra.

Cílem projektu je soustředit na jedno místo špičkové odborníky, nejmodernější technologie a postupy v oblastech regenerativní medicíny, pokročilých diagnostických zobrazovacích metod (advanced imaging) a biotechnologií. Jeho součástí bude i vzdělávací centrum pro pregraduální studenty, doktorandy, vědecké pracovníky a lékaře v biomedicíně a zobrazovacích metodách. Centrum by mělo zaměstnat okolo dvou stovek vědců, lékařů, techniků a manažerů. Náklady na přípravu a realizaci projektu se odhadují na 2,4 mld. Kč. Na jeho realizaci se budou podílet jako partneři Ústav experimentální medicíny AV ČR, v. v. i., Městská nemocnice v Litoměřicích, města Litoměřice a Terezín, Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) a Univerzita Karlova v Praze – 1. lékařská fakulta. Projekt by měl přinést nejen zvýšení vědeckovýzkumné kapacity Ústeckého kraje, ale také celkové oživení města a celého regionu rozvojem návazných ubytovacích, konferenčních, dopravních, kulturních nebo pohostinských služeb. Zaměstnanost a celkové výdaje do výzkumu a inovací jsou ukazatele, ve kterých zaujímá Ústecký kraj v rámci krajů ČR třetí příčku zdola, po Karlovarském kraji a Vysočině.

Ústav experimentální medicíny AV ČR má bohatou zkušenost s mezinárodní projektovou spoluprací i se strukturálními fondy EU. V roce 2000 se stal jedním z Center excelence EU, v současné době řeší pracovníci ústavu 15 projektů 6. rámcového programu; získali projekty i ze 7. rámcového programu a též spolupracují s mnoha zahraničními ústavy. V současné době ústav dokončuje investiční projekt Inovační biomedicínské centrum, financovaný z operačního programu JPD 2 pro hl. m. Prahu. Jedná se o výstavbu čtyřpodlažního objektu vybaveného GMP výrobními prostory se sledovaným stupněm čistoty (tzv. čisté prostory), laboratořemi, kancelářemi a konferenčním sálem. Objekt bude sloužit jako podnikatelský inkubátor pro začínající spin-off firmy v oboru biomedicíny.

Pojmy regenerativní medicína a translační biomedicína jsou relativně nové. Znamenají nový a komplexní přístup, který propojuje základní výzkum a klinické aplikace léčebných postupů pro dnes nevyléčitelná nebo obtížně léčitelná onemocnění, přičemž hlavním smyslem je urychlené zavádění výzkumných poznatků do praxe. Zahrnuje léčebné postupy s využitím terapie kmenovými buňkami, genové manipulace nebo jejich kombinace, nové biomateriály, např. hydrogely a nanovlákna, nanotechnologie a neinvazivní diagnostické metody. Bez nadsázky lze říci, že regenerativní medicína je křižovatkou k dalšímu úspěchu medicíny v mnoha oborech. Translační medicína je jedním z oborů, které jsou podporovány v celoevropském měřítku v rámci programu EU pro rozvoj evropských výzkumných infrastruktur ESFRI – EATRIS (European Advanced Translational Research Infrastructures in Medicine). EATRIS se prioritně zaměřuje na prevenci, diagnostiku a terapii těch onemocnění, jež jsou v Evropě hodna zvláštního zřetele. Mezi ně patří především nádorová onemocnění, nemoci kardiovaskulárního systému, mozku, míchy, diabetes, nemoci pohybového aparátu a jejich diagnostika pomocí vyspělých zobrazovacích metod.

Centrum translační biomedicíny by se mělo stát špičkovým evropským regionálním pracovištěm v oblasti výzkumu moderních biomedicínských metod. Značný důraz by měl být rovněž věnován výzkumu léčebných postupů u cerebrovaskulárních onemocnění (např. cévní mozková příhoda), kde bohužel Česká republika ve světovém srovnání zaostává, a to zejména v organizaci péče a zajištění následné specializované rehabilitace. Pokud se pacient s cévní mozkovou příhodou nedostaví na specializované pracoviště bezprostředně po akutních příznacích, hrozí mu velmi vážné zdravotní následky s dopady jak na něj samotného, tak i na jeho okolí. Invalidita je u těchto onemocnění stále velmi vysoká. K výzkumu cerebrovaskulárních onemocnění by mělo sloužit špičkové centrum zobrazovacích metod, vybavené nejmodernější přístrojovou technikou – CT a MR tomografy s vysokým rozlišením, kombinovaným MR – PET, ultrazvukovými přístroji apod. Toto zobrazovací centrum by se následně mohlo stát i referenčním školicím pracovištěm pro vědecké pracovníky a lékaře z celé České republiky i zahraničí.

Navrhujeme, aby se hlavní výzkumná část Centra vybudovala v těsné blízkosti Městské nemocnice v Litoměřicích, která je poměrně dobře vybavena, má lůžkovou kapacitu okolo 600 míst a zaměstnává lékaře všech hlavních specializací. Centrum bude s nemocnicí úzce spolupracovat jak v oblasti základního, tak i aplikovaného výzkumu a nemocnice se stane jedním z "odběratelů" výsledků výzkumného centra. Projekt je jednoznačně zaměřen na inovační politiku v biomedicíně, protože počítáme i s rozsáhlou spoluprací s biomedicínskými firmami.

V Terezíně by se měly vybudovat návazné výzkumné, vzdělávací, ubytovací a administrativní kapacity; počítáme s využitím některých pozemků a objektů, které se v současnosti nacházejí ve špatném technickém stavu. Jedním z uvažovaných objektů je například bývalá vojenská nemocnice "Na Krétě".

Návrh projektu představilo vedení Ústavu experimentální medicíny AV ČR na tiskové konferenci Akademie již 11. prosince 2007 za účasti místopředsedy vlády pro evropské záležitosti Alexandra Vondry, ředitele Městské nemocnice v Litoměřicích L. Vysoudila, zástupců města Litoměřice, odborníků z IKEM a dalších. Projekt též figuruje na orientačním seznamu tzv. velkých projektů (nad 50 mil. eur) v příloze operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Věříme, že i vedení AV ČR projekt podpoří, jelikož jako jedna z mála zemí nemá Česká republika samostatný Ústav pro výzkum kmenových buněk nebo Ústav regenerativní medicíny, a kde jinde by měl takový ústav vzniknout, ne-li na půdě Akademie věd. Jeho zajištění vidíme v pokračování velmi úspěšného projektu MŠMT Centrum buněčné terapie a tkáňových náhrad.

Podpoření Centra translační biomedicíny v Terezíně a Litoměřicích v rámci Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace a jeho realizace by přineslo užitek české vědě, medicíně, inovační politice a Ústeckému kraji.

obrazek_k_clanku
Josef Syka s ředitelem nemocnice Leošem Vysoudilem před pozemkem budoucího Centra translační biomedicíny

EVA SYKOVÁ, ředitelka Ústavu experimentální medicíny AV ČR, v. v. i.,
JOSEF SYKA, vedoucí projektu Centrum translační Terezín–Litoměřice, ÚEM AV ČR, v. v. i.