ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Odborové rady GA AV mají nové členy

Grantová agentura AV ČR byla založena v r. 1990 jako první agentura distribuující účelové finanční prostředky vědeckým týmům i jednotlivcům v ČR. Každý poskytovatel finančních prostředků je povinen zajistit maximální objektivitu veřejné soutěže tak, aby byly z předložených návrhů vybrány skutečně ty nejkvalitnější po stránce věcné náplně i z hlediska schopnosti navrhovatele a jeho týmu dosáhnout stanovených cílů a vložené prostředky racionálně využít a zhodnotit.

GA AV prošla během své osmnáctileté existence řadou změn, jejichž cílem bylo především zjednodušit administrativu jak pro navrhovatele, tak pro oponenty a umožnit získat grantovou podporu i např. juniorům nebo mezioborovým projektům. Pozitivní změnou byla úprava způsobu rozdělování finančních prostředků mezi jednotlivé oborové rady. Nová metodika výpočtu zohledňuje celkové finanční požadavky návrhů podaných v probíhající veřejné soutěži k dané oborové radě a objemy prostředků, které byly této radě poskytnuty v předchozích třech letech. Způsob výpočtu je jednodušší a průhlednější než algoritmus používaný dříve zejména proto, že nezohledňuje "řešitelské kapacity" pracovníků, kteří se na řešení projektů podílejí. Údaj o výši řešitelské kapacity totiž velmi často neodpovídal skutečnému rozsahu práce věnované řešení projektu jednotlivými členy týmu.

Navzdory nejasné budoucnosti některých grantových agentur včetně GA AV nepovažuje její předsednictvo ani další pracovníci, kteří se podíleli na zlepšování grantového systému jako celku nebo jeho jednotlivých rozhodovacích kroků, čas tomu věnovaný za ztracený a své úsilí za marné. Doufám, že se GA AV bude podílet na rozdělování účelových finančních prostředků na vědu a výzkum i v dalších letech.

Jiří Gabriel,
předseda Grantové agentury AV ČR


Každoročně probíhají v souladu se statutem Grantové agentury AV ČR (GA AV) doplňovací volby členů oborových rad – délka funkčního období členů je tři roky. Funkci mohou vykonávat nejvýše dvě po sobě bezprostředně navazující období. V doplňovacích volbách se pravidelně obnovuje zhruba třetina členů oborových rad, což zaručuje jak kontinuitu činnosti těchto orgánů, tak přínos nových myšlenek a brání nevhodné strnulosti odborných grémií. Nejinak tomu bylo i v roce letošním, kdy bylo třeba doplnit složení všech devíti oborových rad o nové členy se specializací, která vhodně nahradí odborné zaměření těch, jimž skončilo funkční období. Průběh voleb odpovídal jednacímu a volebnímu řádu GA AV.


Hana Šmahelová, členka odborové rady č.9, přijímá gratulaci od Jiřího Gabriela

Slavnostní předání jmenovacích dekretů novým členům se uskutečnilo 12. května 2008 v budově Akademie věd ČR za účasti předsedy Akademie prof. Václava Pačesa, předsednictva GA AV a dr. Miroslava Fliegera, člena Akademické rady AV ČR zodpovědného za agendu účelového financování. Prof. Pačes ve svém krátkém proslovu zdůraznil význam grantových agentur, zmínil se o probíhající reformě výzkumu a vývoje v ČR a přítomné ujistil, že o další budoucnosti Grantové agentury AV ČR se stále jedná.

Jmenovací dekrety byly předány 25 přítomným ze 47 nově jmenovaných členů oborových rad a současně též novému místopředsedovi GA AV pro oblast věd o živé přírodě a chemických věd prof. Karlu Štulíkovi. Na závěr předseda GA AV dr. Jiří Gabriel popřál nově jmenovaným hodně úspěchů v jejich činnosti. Aktuální složení oborových rad i předsednictva GA AV je k dispozici na www.gaav.cz.

LEOŠ HORNÍČEK,
Kancelář Akademie věd ČR