ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2008  > červen  > Obálka

Nové knihy

obrazek_k_clanku

ALCHYMIE
Svět pohádek a legend

Kniha je malým souborem příběhů a legend z bohatého dědictví alchymie. Je to obraz jedné strany alchymie jako počínání, kde se setkáváme se slepou vírou, kde vystupují hrdinové i padouši, stejně jako v pohádkách. Nesnaží se být odborným dílem, snaží se pobavit a také trochu poučit.
Karpenko, V., Academia, edice Galileo, Praha 2008. Vydání 1.

O NIČEM A O VŠEM
Krátká čtení 1975–2008

Pavel Kohout je znám jako dramatik a autor více než desítky románů. Tato publikace však čtenáře seznamuje s další významnou oblastí jeho tvorby – s jeho publicistickými texty, zejména fejetony a novinovými sloupky.
Kohout, P., Academia, Praha 2008. Vydání 1.

STAGING OF CLASSICAL DRAMA AROUND 2000
Anglická publikace o inscenování klasického dramatu kolem roku 2000 vznikla jako výsledek sympozia, které organizoval Kabinet pro klasická studia Filosofického ústavu AV ČR. Na setkání, jež se konalo v Praze v roce 2005, vystoupili mladí výzkumníci z celého světa a diskutovali mimo jiné o současných trendech v inscenování antického dramatu a o rozdílnosti přístupu k tématu v různých zemích.
Šípová, P. N., Sarkissian, A. (ed.), Cambridge Scholars Publishing, Newcastle 2007. Vydání 1.
obrazek_k_clankuobrazek_k_clanku

MÝCH DEVADESÁT LET
Vzpomínková kniha vypráví o osudech amerického chemika českého původu, nositele zlaté medaile Jaroslava Heyrovského, který po obsazení Československa emigroval do ciziny. Herbert Morawetz dlouhá léta vyučoval polymerní chemii na Brooklynském polytechnickém institutu a až do svých 90 let pracoval jako redaktor věhlasného odborného časopisu Macromolecules.
Morawetz, H., Academia, edice Paměť, Praha 2008. Vydání 1.

obrazek_k_clankuobrazek_k_clanku

DENÍKY
Svazek I, Svazek II.

Spisovatel Sándor Márai se deníkovým zápiskům věnoval po celou druhou polovinu svého života. V prvním svazku Deníků, vydaném poprvé už roku 1946, zachytil autor atmosféru válečných let 1943–1944; své názory a myšlenky vztahující se na tehdejší dění vyslovuje s nemilosrdnou upřímností.
Márai, S., Academia, edice Paměť, Praha 2008. Vydání 1.

obrazek_k_clanku

SOUPIS RUKOPISŮ KNIHOVNY PŘI FARNÍM KOSTELE SVATÉHO JAKUBA V BRNĚ
Knihovna při kostele sv. Jakuba v Brně je naší nejvýznamnější dochovanou historickou farní knihovnou. Je deponována v Archivu města Brna a obsahuje 125 středověkých rukopisů. Téměř polovinu rukopisů tvoří rukopisy liturgické, často bohatě iluminované, které představují významný doklad moravské knižní malby. Mezi zbývajícími rukopisy je zastoupena homiletika, biblistika, hagiografie, kanonické právo, filosofie a patristika. Fond neměl kromě inventáře z počátku 19. století dosud žádnou pomůcku, která by jej badatelům zpřístupnila. Předkládaný katalog poskytne odborné veřejnosti řady vědních oborů kritický popis uložených rukopisů, který zpřístupní tuto důležitou památku našeho kulturního dědictví k následnému využití pro další vědeckou práci.
Petr, S., Masarykův ústav a Archiv AV ČR, v. v. i., 2008. Vydání 1.