ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Hledá se rostlina s příběhem

Ústav experimentální botaniky AV ČR, v. v. i., vyhlásil 13. května 2008 ve spolupráci s dalšími akademickými institucemi a s Odborem mediální komuniakce AV ČR fotografickou soutěž Rostlina s příběhem. Vědci i amatérští milovníci přírody do ní mohou zasílat fotografie rostlin se stručným komentářem, čím je zobrazená rostlina zajímavá. Cílem soutěže a následné výstavy vítězných příspěvků je seznámit veřejnost s pozoruhodnými biologickými "příběhy" z rostlinné říše.


Bezpochyby každý, kdo se rád toulá přírodou, bude souhlasit, že rostliny jsou krásné a zajímavé: vyvíjejí se, reagují na podněty z okolí, jsou schopné se bránit chorobám nebo býložravcům. Těmito jevy se zabývají vědci z celého světa. Ačkoliv čeští badatelé patří v některých oborech ke světové špičce, výsledky jejich výzkumu prozatím zůstávají poněkud stranou veřejného zájmu. Pracovníci Ústavu experimentální botaniky AV ČR, v. v. i., se pozoruhodný rostlinný svět snaží nejen zkoumat, ale též jej lidem přiblížit. Proto iniciovali netradiční fotografickou soutěž Rostlina s příběhem. "Nechceme uspořádat jen další fotosoutěž, jakých jsou desítky. Chceme, aby se lidé zároveň zamýšleli nad ­rostlinami, které fotografují. Proto musí ke svému soutěžnímu snímku přidat krátký příběh – napsat, čím je zobrazená rostlina upoutala, případně čím je významná pro člověka, vědu nebo důležitá z hlediska ochrany přírody. Popularizace vědy je obvykle jednosměrná; seznamujeme laiky s vědeckými poznatky. Podle mne to však nestačí. Proto bychom rádi vtáhli veřejnost tak­říkajíc do hry. Věříme, že tímto projektem povzbudíme zájem o rostlinnou biologii, o práci vědců v laboratoři i v terénu," uvedl předseda poroty dr. Jan Kolář z ÚEB AV ČR.

Soutěž se uskuteční od 1. června do 15. září 2008 ve třech kategoriích: junioři do 20 let, profesionální biologové a veřejnost. Porota tedy uvítá mikro­skopické snímky od vědců stejně jako fotografie ­rostlin z výletů přírodou nebo dovolené.


Fotografickou soutěž Rostlina s příběhem podpořili svou účastí na tiskové konferenci David Honys z ÚEB AV ČR a Josef Špak z ÚMBR AV ČR.

V každé kategorii jsou vypsány atraktivní ceny: 1. cena – 10 000 Kč, 2. cena – 5000 Kč, 3. cena – 3000 Kč. Všichni ocenění navíc obdrží volnou vstupenku do všech poboček Národního zemědělského muzea Praha. Úspěšné fotografie budou 3.–7. listopadu vystaveny v hlavní budově Akademie věd ČR na Národní třídě jako součást akademického Týdne vědy a techniky. Soutěž bude mít i "virtuální výstavu" na internetu. Na těchto stránkách se po vyhlášení výsledků objeví kromě oceněných prací také širší výběr kvalitních a zajímavých příspěvků. Více informací viz internetové stránky soutěže http://fotopribeh.avcr.cz/.



Lsd