ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Rok mediálních studií

Mediální studia jsou v česko-slovenském prostředí prvním pokusem o recenzovaný časopis věnovaný tomuto oboru. Unikátů spojených s Mediálními studii je ale více. Není právě obvyklé, aby časopis s takto vysokými ambicemi vydávalo profesní sdružení, v tomto případě Syndikát novinářů ČR.

obrazek_k_clanku

Situace společenských věd – a mediálních studií zvlášť – k tomu ale v mnohém vybízí: v Česku se obor rozvíjí pouze na třech vysokoškolských pracovištích (FSV UK Praha, FSS MU Brno a FF UP Olomouc) a vzhledem k časovým nárokům kladeným na výuku by ani jedno z nich nedokázalo naplnit vlastní čtvrtletník. Na Slovensku je institucionální situace o poznání lepší, relativně mladý obor mediálních studií se tam ale stále ještě zcela neodpoutal od předlistopadové teorie žurnalistiky (silně zaměřené především na čistotu žánrů či jazykovou správnost) a mladí vědci profesionálně socializovaní do diskursu společenských věd ještě nemají dostatečný prostor k realizaci.

Platforma pro publikování vědeckých prací z Česka a Slovenska dosud chyběla, to ale neznamená, že žádný odborný časopis do té doby neexistoval. Přímým předchůdcem Mediálních studií byla popularizační Revue pro média: původně vycházela jako tematická příloha časopisu HOST, později se osamostatnila a v letech 2001–2005 vyšlo celkem třináct tematických čísel. Revue pro média rozvíjel především okruh autorů z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity, mezi nimi především šéfredaktorka Lenka Waschková-Císařová a sociolog médií Jaromír Volek. Redakce Mediálních studií na tuto tradici navazuje, personálně je ale rozkročena nad všemi českými a slovenskými vysokoškolskými pracovišti. Kromě toho je třeba se zmínit o popularizačním časopise KMIT, který v letech 1994–1999 vydávalo Centrum nezávislé žurnalistiky, a tradiční Otázky žurnalistiky vycházející od roku 1958 na bratislavské Univerzitě Komenského.

Mediálních studií dosud vyšlo pět čísel. Ročník 2007 zakončilo vydání v angličtině, které bylo sestavené z překladů nejzajímavějších výzkumných prací publikovaných během předchozího roku a doplněné o rozhovor s profesorkou kulturálních studií Ann Gray. Redakci se daří naplňovat ambici, aby každé číslo časopisu obsahovalo recenzovanou teoretickou a recenzovanou empirickou stať. Vedle překladu některého z důležitých zahraničních textů je doplňují studentské práce, recenze aktuálních publikací, zprávy z výzkumů a konferencí. Potenciální okruh autorů Mediálních studií je široký, i když v současné době mají s rostoucím počtem studentů dosti omezený čas pro vlastní odbornou práci.

Přitom je v českém i slovenském prostředí tendence zabývat se kritickou reflexí role médií ve společnosti. Tím spíše, že se na pole mediální kritiky velmi rádi účelově vydávají politici a že především při úvahách o změnách mediální legislativy zaznívají argumenty hluboce zakořeněné v představách, které mediální studia jako obor opustila už před několika desítkami let. I proto Syndikát novinářů ČR a zapojené vysoké školy chtějí obor nadále rozvíjet, a to také prostřednictvím společného česko-slovenského recenzovaného časopisu. Další informace najdete na www.medialnistudia.cz.


Jan Punčochář,
Syndikát novinářů ČR