ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Čeští učenci volili a oceňovali

Dvoudenní XIV. valné shromáždění Učené společnosti ČR, jejímž cílem je podněcovat svobodné pěstování vědy, budit touhu po poznání, šířit vědecké poznatky mezi veřejností a podporovat zvyšování úrovně vzdělanosti ČR, se uskutečnilo 19. a 20. května 2008 ve Velké aule Karolina a v budově Akademie věd ČR na Národní.

obrazek_k_clanku
František Šmahel stál v čele Učené společnosti v letech 2002-2004.

Od letošní volby nového vedení, kdy byla do čela Učené společnosti zvolena prof. Helena Illnerová, se kvůli dosažení kontinuity zavádí prin­cip rotace předsedů. To znamená, že se po uplynutí dvouletého funkčního období stane dosavadní předseda na další dva roky druhým místopředsedou a první místopředseda se stane předsedou. Ve funkci prvního místopředsedy stanul prof. Václav Pačes, druhým místopředsedou se stal dr. Jiří Grygar a vědeckým tajemníkem dr. Zdeněk Jirák.

Společnost, která pěstuje myšlení a jednání překračující hranice jednotlivých oborů, pomáhá tomu, aby vědecké poznatky přispívaly k účinným a kvalifikovaným pohledům a rozhodnutím ve veřejném životě, udělila první den svého zasedání Medaile Učené společnosti ČR za zásluhy o rozvoj vědy. Ocenila jimi někdejšího předsedu společnosti a předního historika prof. Františka Šmahela a špičkového světového odborníka v oboru chemie složek nukleových kyselin prof. Antonína Holého.

V kategorii vědecký pracovník si cenu odnesli prof. Miloslav Frumar z Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice za významné a objevné práce v oblasti nových perspektivních anorganických materiálů a sloučenin a prof. Eduard Maur z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy za významný přínos k poznání starších českých dějin a historické demografie.

Něžné pohlaví zastoupily v kategorii mladý vědecký pracovník Mgr. Jana Humpolíčková, Ph.D., z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR, v. v. i., oceněná za rozvoj a nové inovativní aplikace moderních fluorescenčních metod v biovědách, a doc. Marta Štefánková z Matematického ústavu Slezské univerzity v Opavě za mezinárodně uznávaný přínos k rozvoji teorie dynamických systémů

-red-