ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2014  > říjen  > Úvodník

Cernská jubilea

04_1.jpg

 Přesně před rokem žila touto dobou vědecká obec a zejména fyzikové napětím, zda stockholmská komise pro Nobelovy ceny skutečně udělí nejprestižnější trofej částici nepatrnější než nepatrné, jež byla nazvána po svém objeviteli Higgsův boson. Okamžik sdělení jsme sledovali společně v budově na Národní – vždyť se na polapení bosonu v CERN podíleli také čeští vědci z různých našich institucí, kteří na práci největší evropské laboratoře participují. V tomto kontextu dlužno vzpomenout nesmírné zásluhy o českou účast v tomto společném evropském projektu, které měl prof. Jiří Niederle. Zastupoval zde Českou republiku už od roku 1992, v letech 1995–1998 pak zastával vysokou pozici místopředsedy Rady CERN.

uvodnik_CERN.jpg
Foto: Marina Hužvárová, Akademický bulletin

Letošní kulaté jubileum evropské „Mekky“ fyziků připomínáme na stránkách říjnového Akademického bulletinu v Tématu měsíce, zachycujeme také nesmírně úspěšnou interaktivní výstavu k tomuto tématu i návštěvu ředitele CERN Rolfa D. Heuera. Jen plánované návštěvě „otce božské částice“ Petera Higgse bohužel na poslední chvíli zabránila nemoc. A čím odrazit skeptické hlasy, že je CERN příliš drahá „hračka“? Například zdůrazněním dalšího letošního výročí, které připomíná tabulka na zdi jedné z chodeb shodou okolností jen pár kroků od dveří s označením Fyzikálního ústavu AV ČR.

web_cern1.jpg
Foto: Marina Hužvárová, Akademický bulletin

Před čtvrt stoletím se v těchto cernských prostorách zrodila webová síť – world wide web – s myšlenkou na ni přišel Tim Bernes Lee v převratném roce 1989. A asi ne každý ví, že vynález, bez něhož už si vůbec nedovedeme představit současný život, věnovali vědci z CERN celému světu zcela zdarma.

MARINA HUŽVÁROVÁ