ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

S krtečkem (d)o Vesmíru

Přesně 16. května před pěti lety odstartovala na vesmírnou misi s posádkou raketoplánu Endeavour také postavička, která provázela několik generací Čechoslováků a později Čechů. Plyšový krtek letěl s Andrew Feustelem, ovšem jak praví lidová moudrost, za vším hledej ženu. Nejen krtka, ale předtím i Nerudovy Písně kosmické mu „přibalila“ jeho manželka Indira, která na Univerzitě Karlově v Praze právě dokončila kurz češtiny. U rodinných kořenů Indiry Feustelové – českých po přeslici a indických po meči –, jsme se v Akademickém bulletinu zastavili několikrát, např. zde http://abicko.avcr.cz/sd/novinky/hlavni-stranka/news_0179.html, http://abicko.avcr.cz/sd/novinky/hlavni-stranka/news_0601.html, nebo http://abicko.avcr.cz/fotogalerie/Andrew-Feustel-v-praze-2011.html.


Na rozdíl od ryze vědecké mise posádky Endeavour v kosmu se krtkovi a jeho suitě posléze podařila mise veskrze popularizační, a to nejen mezi dětmi a jejich dospělým doprovodem v České republice, ale i u našich nejbližších sousedů na Slovensku. Na našem webu najdete reportáže od počáteční návštěvy u krtečkova tatínka Zdeňka Milera http://abicko.avcr.cz/2011/09/04/ , až po závěrečnou návštěvu u Havlů na Hrádečku http://abicko.avcr.cz/sd/novinky/hlavni-stranka/news_0602.html .
Páté výročí Andrewova a krtečkova startu do Vesmíru se zároveň stalo příležitostí, setkat se s čerstvou absolventkou kurzu češtiny na Ústavu jazykové a odborné přípravy UK. Ale nedejte se mýlit, stejně jako kdysi malá Indira od své maminky, tak nyní i synové Ari a Aden Feustelovi, slýchali už jako batolata české říkánky a básničky. Však Aden také plánuje roční studium v Česku.
Andrew Feustel už se zase chystá do Vesmíru, tentokrát na celý půlrok. Jakou podobu bude mít český střípek jeho mise, budete moci ovlivnit i vy, dozvěděli jsme se od Pavla Suchana z Astronomického ústavu AV ČR, Milana Hanouska z České kosmické kanceláře a bývalého ředitele Amerického centra v Praze Mirka Konvaliny při novinářské snídani v Akademii věd ČR. Zatím padl návrh, že by při té příležitosti mohla zaznít Dvořákova Novosvětská. No řekněte, nebyl by to nádherný koncert odvysílaný ze vzdálenosti 400 km od Země?
 
MARINA  HUŽVÁROVÁ

 

17. 5. 2016