Archive of the AB

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Oceněný Andrew Feustel: Do vesmíru chci létat i nadále

feustel_drahos_perex.jpgAstronaut Andrew Feustel převzal 1. srpna 2011 od předsedy Akademie věd ČR Jiřího Drahoše nejvyšší ocenění AV ČR De scientia et humanitate optime meritis, jež se uděluje mimořádným osobnostem, které se zasloužily o rozvoj vědeckého poznání, vzdělanosti, kultury a prosazování humanitních idejí. Stal se tak vedle Eugena A. Cernana a Johna Blahy třetím astronautem, který významné ocenění získal. A. Feustel naopak předsedovi Akademie předal pamětní panel, na kterém je fotomontáž snímků z poslední mise raketoplánu Endeavour s poděkováním Akademii věd a Astronomickému ústavu, znak posádky a hlavně česká vlajka, jež A. Feustela doprovázela do vesmíru.

   
 

  

„Doufám, že medaile bude stimulem pro další spolupráci mezi Akademií věd a NASA a zvláště Andrewem Feustelem,“ uvedl Jiří Drahoš. Americký astronaut ocenění parafrázoval výrokem Isaaca Newtona: „Stál jsem na ramenou obrů. Na ramenou těch, kteří již toto ocenění přijali a přispěli k pokroku lidstva a našeho světa. Jsem poctěn, že mohu s ostatními sdílet své zkušenosti z vesmíru, a napomáhat rozvoji vědy a technologií také ve vaší zemi.“ Feustel během dvou misí zásadní měrou přispěl k úspěšnému provozu Hubbleova kosmického dalekohledu i Alfa magnetického spektrometru – přístroje vyvíjeného v Evropě pod vedením CERN ve spolupráci šestnácti zemí světa, do něhož badatelé vkládají podobné naděje jako kdysi do Hubbleova kosmického dalekohledu.
 
nobelista_claude_03.jpg
 
feustel_medaile_04.jpg

A. Feustel předsedovi AV ČR pamětní panel, na kterém je fotomontáž snímků z poslední mise raketoplánu Endeavour s poděkováním Akademii věd a Astronomickému ústavu, znak posádky a hlavně česká vlajka. 

feustel_medaile_05.jpg
 

Předseda Akademie věd při příležitosti brífinku představil nový společný program Velvyslanectví USA v Praze s Akademií věd Junior Ambassadors of Science and Technology (Mladí velvyslanci vědy a technologií), jehož tváří se Andrew Feustel má stát. „S obdobnými aktivitami máme dobré zkušenosti. Vybraní studenti se budou moci pod mentorským dohledem vědeckých pracovníků zapojit do vybraných firem, které se v ČR zabývají vědou a technikou. Dostane se jim i příležitosti navštívit Spojené státy, kde se podělí o zkušenosti a setkají se s pracovníky vědeckých a technických laboratoří a firem,“ přiblížili program J. Drahoš a A. Feustel.

 
feustel_medaile_07.jpg
 
feustel_medaile_08.jpg
 
feustel_medaile_09.jpg
 

Vedle letošní mise STS-134 raketoplánu Endeavour k Mezinárodní kosmické stanici se A. Feustel v roce 2009 účastnil servisní mise k Hubbleovu kosmickému dalekohledu. V obou případech si na cestu přibalil české symboly: před dvěma lety Nerudovy Písně kosmické, letos plyšovou postavičku Krtka od českého malíře Zdeňka Millera. V rámci květnové mise se jako letový specialista podílel na montáži Alfa magnetického spektrometru na Mezinárodní kosmické stanici. Do vesmíru by se A. Feustel rád vrátil, byť nedávno Spojené státy éru raketoplánů ukončily. „Vesmírné lety vás změní. Uvědomil jsem si, jak je Země krásná a křehká. Při pohledu na ni nevidíte hranice států ani války. Je důležité, abychom dokázali žít v míru a harmonii.“

 
feustel_medaile_10.jpg
 
feustel_medaile_11.jpg

Na tiskové konferenci promluvil také český odborník na kosmonautiku Antonín Vítek.

feustel_medaile_12.jpg
 
feustel_medaile_09.jpg

   

feustel_medaile_15.jpg
Rodina Andrewa Feustela – manželka Indira a synové Ari a Aden 
 
Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
-lsd-
 

1 Aug 2011