Archive of the AB

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Andrew Feustel se jako poslední člověk dotkl Hubbleova teleskopu

„Seděly žáby v kaluži/hleděly vzhůru k nebi/starý jim žabák učený/otvíral tvrdé lebi…Jen bychom rády věděly/vrch hlavy poulí zraky/jsou-li tam tvoři jako my/jsou-li tam žáby taky.“ Není tomu tak dlouho, co tyto verše z Nerudových Písní kosmických zněly vesmírem. Na cestu si je totiž společně s českou vlajkou přibalil americký astronaut Andrew Feustel, který se 11. května 2009 jako člen posádky Atlantis zúčastnil poslední servisní mise k Hubbleovu kosmickému dalekohledu. Do České republiky zavítal se svou manželkou Indirou Feustelovou, která má české předky, na pozvání Astronomického ústavu AV ČR, v. v. i.


Pisne_kosmickeSTS_125_1243944961
Zdroj: Astronomický ústav AV ČR

_MG_0139
Andrew Feustel předal výtisk Nerudových
Písní kosmických Petru Heinzelovi, řediteli Astronomického ústavu AV ČR, na tiskové konferenci, která se uskutečnila 3. srpna 2009 v hlavní budově Akademie věd ČR na Národní 3. Přihlíží Indira Feustelová. Foto: Luděk Svoboda, Akademický bulletin.

Andrew Feustel na jaře loňského roku nabídl Astronomickému ústavu AV ČR, že při své misi vezme do svého osobního balíčku předmět, který ústav vybere, a symbolicky tak propojí Česko s kosmickým programem NASA. Z mnoha návrhů padla volba na Písně kosmické. Jednak proto, že jsou součástí národního kulturního bohatství, jednak jsou spojeny s ondřejovskou observatoří. Jan Neruda byl totiž kmotrem jejího zakladatele Josefa Friče a citace z lze číst na freskách v historické pracovně hvězdárny. „Nerudovy žabí verše jsem předčítal svým kolegům během odpočinku. Je skvělé být ve vesmíru a zároveň mít možnost si o něm číst,“ vyprávěl Andrew Feustel.   

3_8_2009_TK_A-Feustel_astonaut_foto_skys (26)      Setkani_matamatickych_fyziku_foto_skys 243
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Servisní mise k Hubbleovu teleskopu, který po oběžné dráze putuje již od roku 1990, trvala 13 dní, během nichž letový specialista Andrew Feustel třikrát vystoupil do vesmírného prostoru, kde strávil 21 hodin. Stal se posledním člověkem, který se výjimečného „vesmírného oka“ dotkl. Další misi již NASA neplánuje.      

Andrew Feustel se narodil v pensylvánském Lancasteru v roce 1965, absolvoval Purdueovu univerzitu v Indianě a Královskou univerzitu v kanadském Ontariu. Pracoval jako seizmolog a jako geofyzik. Do výcviku astronautů NASA se zapojil v roce 2000. Let Atlantisu byl jeho první vesmírnou misí.

Co spojuje Andrew Feustelem s Českou republikou si můžete přečíst na webových stránkách Astronomického ústavu AV ČR:
http://www.asu.cas.cz/news_detail.php?id=99new
http://www.asu.cas.cz/news_detail.php?id=112new

 

3 Aug 2009