ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2015  > únor  > Knihy

Čas pro světlo, čas pro tmu

17_1.JPG
Všechna fota: Archiv Akademického bulletinu
Knižní rozhovor Čas pro světlo vedl s někdejší předsedkyní AV ČR Helenou Illnerovou její kolega Pavel Kovář (vpravo); o knize rozprávěli s čestným předsedou AV ČR Rudolfem Zahradníkem a moderátorem večera Martinem Bedřichem.

 „Nejen světlo, ale i dostatečná tma je pro organismus důležitá“, zaznělo od protagonistů večera v Knihovně Václava Havla ve středu 21. ledna, jenž byl věnován knižnímu rozhovoru Čas pro světlo. Zasvěcené otázky kladl již osvědčený autor profesor Pavel Kovář své kolegyni profesorce Heleně Illnerové, která s laskavostí a moudrostí vyprávěla o nelehké rodinné situaci v mládí, která však formovala její osobnost, o svých vědeckých začátcích, kariéře i veřejném působení. V rozhovoru, jenž před Vánoci vyšel v nakladatelství Portál, se oba autoři zabývají otázkami spojenými s vědou a vzděláním v naší společnosti, ale také otázkami hodnot, výchovy, úcty k tradici. Je svědectvím o lidské síle, o píli a pracovitosti, o houževnatosti a obětavosti ženy a matky.

17_1.JPG
Podvečer v Knihovně V. Havla se těšil hojné účasti veřejnosti.


Plný sál Knihovny V. Havla ocenil s povděkem a místy smíchem historky z laboratoře i z terénu, které dali k dobru jak Helena Illnerová, tak Pavel Kovář, s nimiž pódium sdílel a ke knize pohovořil profesor Rudolf Zahradník. O příjemnou, uvolněnou atmosféru v hledišti i publiku se postaral průvodce večerem a šéfredaktor nakladatelství Portál Martin Bedřich.

Během večera zazněl rovněž dotaz na zkreslenou informaci v médiích ohledně modrého LED světla, kdy se měla prof. Illnerová vyjádřit o jeho škodlivosti. Vysvětlení inkriminované zprávy naleznete zde.

MARINA HUŽVÁROVÁ