ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2011  > únor  > Obálka

Don Giovanni pro Akademii

 01_3.jpg
 Všechna fota: © Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

 Spolupráce Akademie věd ČR a Národního divadla v posledním lednovém (i ledovém) dnu t. r. navázala na tradici propojení věd a umění operním představením slavného Mozartova díla Don Giovanni ve Stavovském divadle.

 01_4.jpg

 V hledišti pražské scény, která byla svědkem Mozartova triumfu před 224 lety, přivítali předseda Akademie věd Jiří Drahoš a ředitel Národního divadla Ondřej Černý nejen představitele naší vědecké obce včetně kolegů a přátel ze Slovenské akademie věd, ale také zástupce politické sféry, vysokých škol, církví, velvyslance i sponzorské partnery, bez jejichž pomoci by se takové představení nemohlo uskutečnit.

01_1.jpg

 01_2.jpg

 V úvodním projevu Jiří Drahoš uvedl: „…vzdělanost, věda a kultura, státnost i náboženství byly v evropské historii vždy neodmyslitelně propojeny. Je proto žádoucí, aby tato polyfonie hlasů souzněla v maximální možné míře i v současné době. Pomyslná lehkost stejného naladění je dnes paradoxně komplikována našimi takřka neomezenými komunikačními možnostmi: během několika vteřin můžeme mluvit s lidmi na celém světě, uvidět a uslyšet je, seznámit se s jejich názory. Zároveň sledujeme stále hlubší a vážnější nedostatky v komunikaci jak mezi lidmi, tak i institucemi, tedy zhoršení schopnosti vzájemně si naslouchat a skutečně si porozumět. Zde vidím jeden ze zásadních problémů naší doby a zároveň oblast, které jsme všichni hodně dlužni.“

HaM
 01_5.jpg