ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2010  > leden  > Z Bruselu

Nová Evropská komise

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso představil 27. listopadu 2009 portfolia přidělená členům příští Komise, které nominovaly jednotlivé členské státy EU.

Evropský parlament
© Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Jména nových členů včetně jejich fotografií naleznete na webové stránce http://ec.europa.eu/commission_designate_2009–2014/index_en.htm. Kliknutím na jméno či fotografii se zobrazí životopis příslušného komisaře. Český komisař Štefan Füle bude zodpovídat za agendu rozšiřování EU a Evropskou sousedskou politiku. Oficiálně se nová Komise ujme úřadu až po jejím schválení en bloc Evropským parlamentem dne 26. ledna 2010. Hlaso­vání v plénu poté vždy předchází slyšení jednot­livých komisařů před relevantními výbory Evropské­ho parlamentu.

V rámci nové Komise zřídil její předseda dvě nová portfolia. Prvním je oblast ochrany klimatu, kterou bude řídit Connie Hedegaard z Dánska. Druhým zřízeným postem jsou inovace, jež zahrnují i staré portfolio vědy a výzkumu. Tímto důležitým krokem se propojily dvě strany znalostního trojúhelníku, což bude mít význam pro společný a koordinovaný postup v oblasti inovací a výzkumu.

Nová evropská komisařka pro výzkum a inovace Máire Geoghegan-Quinn
Nová evropská komisařka pro výzkum a inovace Máire Geoghegan-Quinn
Foto: Archiv CZELO

Novou eurokomisařkou pro inovace se stala Máire Geoghegan-Quinn z Irska, která byla před jmeno­váním do funkce od roku 2000 členkou Evropského účetního dvora. V 80. a 90. letech zastávala různé ministerské posty v irské vládě a působila také jako poslankyně irského parlamentu. Praktické zkušenosti má i z oblasti školství a ze sféry mediální.

ANNA VOSEČKOVÁ,
CZELO – Česká styčná kancelář pro VaV, Brusel,
Technologické centrum AV ČR