ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2010  > leden  > Věda a výzkum

SCIENTIA PRAGENSIS – Den vědy na pražských vysokých školách

Cílem třetího ročníku společného projektu pěti pražských vysokých škol Scientia Pragensis – Den vědy na pražských vysokých školách – 27. listopadu 2009 bylo ukázat, že vysoké školy nejsou jen institucemi nabízejícími vzdělání, ale také místem pro výzkum a vědeckou činnost.

Dalším záměrem Dne vědy, na jehož přípravě spolupracovala VŠE s Českou zemědělskou univerzitou, Českým vysokým učením technickým, Univerzitou Karlovou a Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze, bylo přiblížit veřejnosti vysokoškolskou vědu a vědeckou činnost atraktivní formou prostřednictvím přednášek, diskusního klubu a prezentací konkrétních ukázek aplikace vědy. Účastníci vyslechli odborné referáty na nejrůznější témata, a to v podání vědců, kteří se danou oblastí dlouhodobě zabývají. Velkou pozornost přilákaly také stánky, jimiž jednotlivé školy představily výsledky či proces výzkumu.

Stánek VŠCHT
Foto: Ladislav Hovorka, Archiv autora

Mezi vizuálně nejatraktivnější momenty výstavního stánku VŠCHT Praha patřila výroba zmrzliny za použití kapalného dusíku, psaní „tajným písmem“ či zkouška toho, co s našimi hlasivkami udělá helium z nafukovacích balónků. Tyto vpravdě odlehčené – byť svou „chemickou“ podstatou seriózní – pokusy doprovázel odborný výklad dvou mladých vědců z Ústavu polymerů VŠCHT, kteří početným zájemcům představili surovinu s velmi širokým spektrem využití – kaučuk. A to jak v jeho přírodní, tak i syntetické podobě. Stánek VŠCHT nabídl různé druhy výrobků z pryže i plastů (např. řez pneumatikou), mezi nimi také výrobky z recyklovaného materiálu (např. dlaždice zámkové dlažby vyrobené slisováním rozdrcené odpadní pryže s pojivem) či v přírodě rozložitelnou netkanou textilii připravenou z PET lahve rozdrcením, glykolýzou, polykondenzací s kyselinou mléčnou a zpracovanou technologií meltblown.
Zavěšené velkoformátové postery doplnily obrazovým ztvárněním vystavené optické mikroskopy s preparáty nejběžnějších plísní a hub způsobujících kažení potravin; tedy biochemický proces, s nímž se jako spotřebitelé setkáváme bohužel poměrně často.
Samozřejmým doplňkem těchto atraktivních „exponátů“ byla škála informací, které návštěvníkům poskytovali zástupci VŠCHT – ať už se týkaly spolupráce ve vědě a výzkumu s privátním sektorem či mezinárodních projektů VŠCHT (např. financovaných Evropskou komisí v 7. rámcovém programu EU pro vědu a výzkum).
Mezi nejzajímavější exponáty ostatních vystavovatelů patřil zejména model lidského těla a prezentace pracovníků 1. LF UK Praha či živá zvířata u stánku ČZU, která dále nabídla pohled na výzkum v oblasti životního prostředí týkající se kůrovce, o němž se na Dni vědy také přednášelo. ČVUT představilo svůj sportovní vůz formulového typu třídy Formula Student/SAE a několik fyzikálních experimentů. Ukázkou aplikace výzkumu byl na stánku ČVUT model realizovaného rodinného domu ze slámy. Hostitelská VŠE pro změnu předvedla ukázku grafologie a jejího využití v oblasti lidských zdrojů a zájemce seznámila se svou podporou výzkumu a vývoje v oblasti inovačního managementu v průmyslu a službách.

Pojetím a nabídkou aktuálních témat ukázal letošní ročník Scientia Pragensis, že výsledky výzkumu a vývoje na českých vysokých školách lze prezentovat formou živé komunikace s mladou veřejností. Podrobné informace včetně programu přednášek a doprovodných akcí, prezentací přednášejících a fotografie z letošního ročníku najdete na webových stránkách www.sciprag.cz.
Tento článek vznikl s použitím informací uveřejněných na výše uvedených webových stránkách Dne vědy za laskavého přispění spolupracovníků z VŠCHT Praha a s podporou projektu OK09003/KAMPUŠ+ programu MŠMT EUPRO.

PETRA KINZLOVÁ,
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze