ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2010  > leden  > Věda a výzkum

Manifest pro tvořivost a inovace v Evropě

Jedním z klíčových počinů Evropského roku tvořivosti a inovací 2009 se stal Manifest pro tvořivost a inovace v Evropě, který je výsledkem společné práce významných evropských osobností z oblasti kultury, vědy, obchodu, vzdělávání a designu. Evropskou velvyslankyní za Českou republiku se stala prof. Blanka Říhová z Mikrobiologického ústavu AV ČR, v. v. i. „Sedm přikázání“ Manifestu pomůže vytvořit strategii Evropské unie pro podporu tvořivosti a inovací v příštím desetiletí. V tiskovém středisku Komise jej od vyslanců 12. listopadu 2009 slavnostně převzal předseda Evropské komise José Manuel Barroso.

Manifest pro tvořivost a inovace v Evropě
Foto: EC.EUROPA.EU

Jak se může Evropa udržet v čele nového, globalizovaného, výrazně konkurenčního světa jednadvacátého století, který je založen na znalostech? Jak lépe využít tvořivého a inovačního potenciálu Evropy ve vzdělávání, výzkumu, kultuře, designu, obchodu a na pracovištích? Jak může veřejná politika na evropské úrovni a na úrovni jednotlivých států podpořit tvořivost a inovace ve zmíněných oblastech? Nad těmito otázkami Evropského roku tvořivosti a inovací 2009 se zamýšlely evropské osobnosti. Díky sedmi prioritám a sedmi hlavním směrům činností Manifest pomůže Evropské unii upřesnit představu o úloze tvořivosti a inovací a též přispěje ke strategii pro desetiletí 2010–2020.
„Tvůrci a inovátoři, ať již působí v jakékoli oblasti, mají společnou vizi o budoucnosti a o způsobu, jak ji v porovnání s minulostí vylepšit. Tato vize je v době, kdy se snažíme stát v čele celosvětového úsilí o zotavení se z krize a kdy bojujeme se změnou klimatu, důležitější než kdykoli jindy. Proto bych chtěl ze srdce poděkovat vyslancům za jejich Manifest pro tvořivost a inovace v Evropě; postarám se o to, aby jejich vize našla odezvu při vytváření nové strategie Komise pro EU na období 2010–2020,“ uvedl v tiskovém středisku Komise José Manuel Barroso.
Předání Manifestu se zúčastnili také Jean-Philippe Courtois, generální ředitel společnosti Microsoft International; Jordi Savall, hudebník; Christine van Broeckhoven, odbornice v oblasti molekulární neurovědy; Damini Kumar, designérka a vynálezkyně; Blanka Říhová, mikrobioložka; Leonel Moura, konceptuální umělec; Dominique Langevin, fyzička; Edward de Bono, jenž publikuje a přednáší o tvořivosti a laterálním myšlení; Ernë Rubik, architekt a designér známé Rubikovy kostky, který J. M. Barrosovi předal svůj nejnovější hlavolam.
Cílem Evropského roku tvořivosti a inovací 2009 bylo podpořit v různých odvětvích lidské činnosti kreativní a inovativní přístupy a pomoci Evropské unii lépe se připravit na výzvy, jež ji v globalizovaném světě čekají. Více viz http://www.create2009.europa.eu.

-srd-